Paneelia harkkoseinän ulkopintaan

Talon ulkoseinää joudutaan joskus paneloimaan. Tyypillinen esimerkki on saunan vilvoittelutila, johon puu tuo mukavuutta ja lämmön tuntua. Ulkoseinälle voi mukavasti käyttää aivan karkeaa raakalautaakin, josta syntyvät helposti myös tarvittavat kiinnityspuut ja paneelin reunoja suojaavat hattu- ja smyygilaudat.

Kaikkein ensimmäiseksi puutavara on syytä maalata. Paikallaan olevan paneelin maalaus onnistuu kyllä, mutta hidasta ja hankalaa se on!

Pystypaneeli naulataan kolmeen vaakasuoraan lautaan, jotka kiinnitetään propuilla seinään. Lautojen paikat merkitään seinään tasavälein käyttämällä apuna vatupassi. Alimman laudan alareuna tulee hiukan irti pohjasta kosteusvaaran välttämiseksi.

Laudat kiinnitetään alustavasti seinään heftaamalla - käytetään siis pienehköjä nauloja. Tämä siksi, että lautojen vaakasuoruus saadaan vielä tarkistettua ennen kuin ne kiinnitetään lopullisesti proppujen avulla.

Harkkoseinä on aika huokoista ja pora tärisee sen verran, että siinä on aina käytettävä milliä ohuempaa terää - muuten rei'istä tulee liian väljiä. Sopivia tarvikkeita ovat esimerkiksi 6 millin lyöntiproput ja 5 millin terä.

Ensin raamit, sitten pystylaudat

Kun vaakalaudat on propattu lopulliseen paikkaansa, ylimmän laudan yläreunaan naulataan ns. hattulauta. Se peittää tulevan pystypaneelin yläreunan sekä reunaan kiinnitettävän smyygilaudan yläpään. Hattulauta voi olla valmiiksi sopivan mittaisena hankittua lautaa, mutta yhtä hyvin sen voi kaventaa paneelilaudastakin.

Hattulaudan leveyttä määritettäessä lasketaan yhteen vaakalaudan ja paneelilaudan paksuus, ja tähän lisätään sentti tai kaksi, jolloin ulkonäkö paranee. Hattulaudan pituus puolestaan on tulevan paneelin yläreunan pituus lisättynä smyygilaudan paksuudella - tähänkin sitten päälle vielä hiukan tuota ulkonäkölisää. - Kun kavennetaan lautaa, tehdään yksintein myös smyygilauta - sehän on saman levyinen kuin hattulauta; pituus puolestaan on sama kuin paneelin pystylautojen.

Ulkonäön ja suojauksen lisäksi hattulauta helpottaa nikkarin työtä, kun pystylaudan yläpään voi kiinnittäessään aina tukea sitä vasten. Näin paneelin alareunastakin tulee varmasti suora!

Hattulauta naulataan kiinni ylimpään vaakalautaan. Kun se on paikallaan, kiinnitetään smyygilauta vaakalautojen päihin. Sitten aletaan pystylautojen kiinnitys. Työ on helpoin aloittaa smyygilaudan vierestä, jonka voi halutessaan naulata kiinni vielä tähän ensimmäiseen pystylautaankin.

Pystylaudat mitataan sellaisiksi, että paneelin ja maanpinnan - tai terassin lattian tms. - väliin jää sentin, parin rako. Laudat katkaistaan yhdellä kertaa sopivia ohjaimia käyttäen, jolloin kaikista tulee saman pituisia.

Laudat kiinnitetään parempi puoli ulospäin. Jos molemmat puolet ovat samanlaisia, käännetään sydänpuu ulospäin - se on yleensä hiukan sitkeämpää ja kestää säätä paremmin. Sydänpuu on sillä puolella lautaa, joka jää vuosirenkaiden koveralle puolelle.

Lautojen väliin jätetään sopiva rako, esimerkiksi puoli senttiä. Niiden kiinnittäminen käy helpoiten naulapyssyllä. Vasaraa käytettäessä on varottava huolimattomasta lyömisestä puun pintaan syntyviä puolikuita.

Naulat pyritään saamaan mahdollisimman suoraan riviin - hoippuroiva naularivi ei ole kaunis. Alinta riviä naulattaessa voi kätevästi käyttää ohjaimena lattiaa vasten lappeellaan olevaa, suorareunaista lautaa. Sen alle voi tarvittaessa laitella sopivan paksuisia kapuloita.

Työn edetessä tarkastetaan silloin tällöin vatupassilla, että laudoitus etenee todella pystysuorassa asennossa. Kun lähestytään loppupäätä, mitataan jäljellä oleva laudoittamaton tila, tehdään pieni laskutoimitus ja päätetään sen perusteella, kavennetaanko viimeistä lautaa vai kiristetäänkö vai väljennetäänkö viimeisiä rakoja.

Lue myös:

    Uusimmat