Pandapentu tulossa! Lumi ja Pyry viettivät pääsiäisenä laatuaikaa – Ähtärin eläinpuistoon odotetaan loppukesästä kolmatta pandaa

Ähtärin eläinpuiston pandoille halutaan perheenlisäystä 2:14
Ähtärin eläinpuiston pandoille haluttiin perheenlisäystä jo aiempina vuosina – näin yritykselle kävi keväällä 2021.

Pandapennun olisi määrä viettää Ähtärissä kahdesta neljään vuotta, minkä jälkeen sen matka jatkuisi kansallispuistoon Kiinaan.

Ähtärin eläinpuistoon Etelä-Pohjanmaalle toivotaan tänä vuonna kolmatta pandaa, eläinpuiston tiedotteessa kerrotaan. Puiston pandakaksikon naaras Lumi on pääsiäisen aikana keinosiemennetty, minkä lisäksi se on paritellut urospanda Pyryn kanssa.

– Pandat kyllä viettivät keskenään aikaa keskenään ja parittelevat, mutta koska ei voida olla sataprosenttisen varmoja, että se täysin onnistui, niin päädyttiin myös tekemään keinohedelmöitys, kertoo pandatoiminnan päällikkö Anna Palmroth MTV Uutisille.

Jos pentu syntyy, se on joka tapauksessa pandojen yhteinen, koska keinohedelmöitys tehtiin Pyryn siemennesteellä.

Hedelmöityksen onnistuminen selviää kuitenkin vasta muutamia viikkoja ennen mahdollisen pennun syntymää. Eläinpuistosta arvioidaan, että pandapentu voisi syntyä loppukesästä tai alkusyksystä.

– Parasta toivotaan, että pentu olisi tulossa. Toki kukaan ei vielä sitä vielä tiedä, mutta näkymät ovat hyvät sen suhteen tälle vuodelle, kaikki meni nappiin, Palmroth sanoo.

Pandapariskunta vietti lisääntymisriittien alla aikaa yhdessä useamman päivän, mutta Lumin tunteet ovat sittemmin viilentyneet. Pandapariskunta ei ole enää yhdessä.

– Pikkuisen vielä juttelevat keskenään, Palmroth paljastaa. 

Ähtärin eläinpuisto on mukana kansainvälisessä uhanalaisten pandojen suojeluhankkeessa. Yksi hankkeen tavoitteista on vahvistaa pandojen geeniperimää tarhattuina syntyneiden jälkeläisten avulla.

Taloustilanne on edelleen vaikea

Ähtärin eläinpuisto on ollut talousvaikeuksissa pitkään. Pandoja uhkasi viime vuoden lopulla palautus Kiinaan, ellei puisto saisi taloudellista tukea. Pandakaksikko Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen vuonna 2018, ja ne ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella. Vuokrahinta on pidetty salassa. Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2017 uutiskanava al-Jazeeran selvityksestä, jonka mukaan pandaparin vuosimaksu olisi noin 900  000 euroa.

Lopulta joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin, jotta pandojen suojeluohjelma pystyi jatkumaan Ähtärissä.

–  Kiinalaiset yhteistyökumppanimme ovat pitäneet lupauksensa ja tukeneet meitä tässä lajiensuojeluprojektissa, Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho sanoo.

–  Heiltä saatu puoli miljoonaa euroa oli erittäin tervetullut apu meille. Toivomme, että yhteistyö kiinalaisten yritysten kanssa jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Jos Pyry ja Lumi saavat pennun, se viettää Väliahon mukaan Ähtärissä kahdesta neljään vuotta. Tämän jälkeen pennun matka jatkuu Kiinaan rakennettavaan uuteen kansallispuistoon.

–  Pentu siirretään (Kiinaan) sen kasvettua aikuiseksi, ja tämän yksilön pentu tulee elämään sitten aikanaan villinä kansallispuistossa. Tämä on sitä lajiensuojelutyötä, jossa olemme mukana, Väliaho kertoo.

Juttua päivitetty 15:37: lisätty pandatoiminnan päällikkö Anna Palmrothin kommentit.

Ähtärin eläinpuisto odottaa pandapariskunnalle jälkikasvua – Lumi-naaras keinohedelmöitettiin 3:14
Ähtärin eläinpuisto odottaa pandapariskunnalle jälkikasvua – Lumi-naaras keinohedelmöitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat