PAM:in lakko uhkaa markettien aukioloa laajasti ympäri maata – katso vaikuttaisiko lakko omaan lähikauppaasi

Onko luvassa lakkoaalto - miten työmarkkinasolmut avataan? 10:53
Katso video: Näin PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen keskustelivat kaupan alan lakon uhasta aamun Huomenta Suomessa.

Mikäli sopua ei löydy, esimerkiksi monet Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit saattavat sulkea ovensa 9. helmikuuta. Jo sitä ennen sulkeutuvat kaupan varastot.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut lakkovaroituksen kaupan alalle, koska työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa ei ole päästy sopuun uudesta työehtosopimuksesta ja palkankorotusten tasosta.

Puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen kertoi Huomenta Suomessa, miksi lakkovaroitus on PAM:in mielestä tarpeen.

– Me olemme joutuneet toteamaan, että työnantajien vahvasta koordinaatiosta johtuen, emme pääse neuvottelemaan palkoista ilman lakkovaroituksia. Haluamme myös olla vaikuttamassa, millaisia korotuksia tässä maassa ylipäätänsä tulee, Rönni-Sallinen sanoo. 

Rönni-Sallisen mukaan kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta, ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen. 

– Ostovoiman lasku eli tämä korkea inflaatio on tehnyt sen, että meidän jäsenillä on tosi kova hätä omasta toimeentuostaan. Kyllä niitä palkkoja olisi tässä kohtaa todella tärkeä nostaa, jotta meillä ostovoima pystyttäisiin turvaamaan, ja ihmiset oikeasti pystyisivät elämään omalla palkallaan.

Pentikäinen: Vaikea antaa, jos ei ole annettavaa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa tilanteen olevan poikkeuksellisen hankala.

– Meillä on yhtäältä kova inflaatio, joka syö ostovoimaa,  ja moni pienipalkkanen on sen takia ahtaalla.

– Samaan aikaan inflaatio vaikuttaa hyvin monella tapaa yritysten tilanteseen. Esimerkiksi Annikan edustamalla kaupanalalla on hyvin erilaisia yrityksiä. On yrityksiä, joilla menee varsin hyvin, mutta on yrityksiä, jotka käyvät jo nyt muutosneuvotteluja, myös Huomenta Suomen vieraana ollut Pentikäinen toteaa.

Pentikäisen mukaan kysymys ei ole vain siitä, miten saadaan ostovoimaa nostettua, mutta myös siitä, mikä on palkanmaksukyky.

– Vaikea antaa, jos ei ole mitään annettavaa. Tämä on tekijä, mikä tässä pitäisi ottaa huomioon.

Nämä marketit lakkokohteina

Lakot toteutettaisiin ennalta määrätyissä yrityksissä, eli ne eivät koske koko alaa. Silti lakon vaikutukset olisivat laajat kuten PAM:in luettelemista lakkokohteista on nähtävissä.

PAM:in puheenjohtajan mukaan on vaikea ennakoida toteutuvatko lakot.

– Ei kauhean hyvältä näytä. Mutta niin kauan kuin neuvottelut ovat käynnissä, ja lakot eivät ole alkaneet, niin aina on mahdollista löytää ratkaisu. Ei lakko ole itsetarkoitus, vaan se, että saisimme hyväksyttävissä olevan sopimuksen.

Lue myös:

    Uusimmat