Mainos

Palvelukseen halutaan taisteludelfiini – Neuvostoaikainen eläinkoulutus tekee paluuta Venäjälle

Venäjän puolustusministeriö aikoo ostaa viisi delfiiniä puolustusvoimien käyttöön, kertoo uutistoimisto AFP. Idea ei ole lainkaan uusi: Venäjä vain herättää henkiin neuvostoaikaisen käytännön käyttää merinisäkkäitä taistelutarkoituksiin.

Venäjä etsii sopivia kandidaatteja avoimella tarjouksella, jossa luvataan maksaa 22 000 euroa viiden delfiinin toimittamisesta Krimin laivastotukikohtaan Sevastopoliin elokuun alkuun mennessä. Asiasta tiedotetaan hallinnon nettisivuilla.

Haussa on kaksi naarasta ja kolme urosta, joiden iän tulisi olla kolmesta viiteen vuotta. Hampaiden tulee olla täydelliset eikä ruumiissa saa olla vammoja tai toimintakyvyn rajoitteita.

Krimin sotilasdelfiinit Ukrainalta Venäjälle

Delfiinejä on käyttänyt puolustustarkoituksiin niin Neuvostoliitto kuin Yhdysvallatkin kylmän sodan aikana. Yhdysvallat on kokeillut vastaavaan käyttöön myös merileijonia.

Delfiinejä koulutetaan löytämään sukellusveneitä, merimiinoja ja epäilyttäviä kohteita veden alla.  

– Amerikkalaiset keksivät tämän ensin, kertoo eläkkeelle jäänyt kenraali Viktor Baranets AFP:lle. Hän on seurannut delfiiniohjelmia niin neuvostovuosina kuin sen jälkeenkin.

– Kun Neuvostoliiton tiedustelupalvelu sai tietoonsa, millaisia tehtäviä Yhdysvallat koulutti delfiineillä 60-luvulla, puolustusministeriö päätti ryhtyä toimiin, Baranets muistelee.

Krimille perustettiin koulutuskeskus vuonna 1965. Neuvostoliiton romahtamisen aikaan delfiinikeskus ajettiin alas ja delfiinit myytiin Iraniin. Ukraina ehti käynnistää delfiiniohjelman uudestaan vuonna 2012, mutta Krimin liittäminen Venäjään siirsi myös delfiinikeskuksen Venäjän haltuun.

Baranetsin mukaan taisteludelfiinejä koulutettiin kuljettamaan räjähteitä vihollisen aluksiin ja tunnistamaan uponneita torpedoja ja aluksia Mustalla merellä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.