Nasan Orion-avaruusalus pääsi Kuuta kiertävälle radalle: "Tämä muuttaa kaiken"

Jättisysäys: Historiallisen suuri raketti lähti kohti Kuuta – tältä se näytti 0:57
Tältä näytti Artemis 1:n massiivinen lähtölaukaisu.

Kuuraketti Artemis 1:n kärkiosa Orion asettui Kuuta kiertävälle radalle maanantaina iltapäivällä. Miehittämätön Orion-alus asettuu Kuun kiertoradalle viikoiksi.

Nasan Artemis-tehtävä on ollut toistaiseksi menestys. Nasan Orion-alus kiersi Kuuta noin 130 kilometrin etäisyydeltä varhain maanantaina. Kapseli on jo lähettänyt takaisin useita matkalta ottamiaan selfieitä.

Artemis 1 koostuu SLS-laukaisuraketista ja sen kärjessä olleesta miehittämättömästä miehistö- ja huoltoalus Orionista. Sen kyydissä on nyt kolme koenukkea ja kymmenen minisatelliittia.

Kuun ohilennon jälkeen, marraskuun 26. päivänä, Orionin on määrä rikkoa Apollo 13:n etäisyysennätys, kun se saavuttaa 400 171 kilometrin etäisyyden Maasta.

Orion on Nasan suurin ja tehokkain koskaan rakentama raketti.

Kaksi päivää myöhemmin Orionin on määrä olla yli 430 000 kilometrin päässä planeetastamme – tätä kauemmaksi ihmiselle rakennettu avaruusalus ei ole koskaan lentänyt.

Tämän jälkeen kapseli aloittaa kotimatkansa takaisin kohti Kuuta ja sen jälkeen takaisin Maahan, jossa se laskeutuu Tyyneen valtamereen 11. joulukuuta.

Nasan mukaan tehtävä on tähän mennessä ylittänyt odotukset viime viikolla tapahtuneen laukaisun jälkeen. 

Nasan lennonjohtaja Zebulon Scoville kuvaili odottaneensa tätä hetkeä pitkään ja hartaasti.

– Tänä aamuna näimme juuri Maan laskevan Kuun taakse. Kun kuljemme ihmisille tarkoitetulla kantoraketilla Kuun ympäri, valmistaudumme tuomaan sinne ihmisiä takaisin muutaman vuoden sisällä. Tämä muuttaa kaiken.

Ihminen Marsiin

Nasan Artemis-tehtävä käynnistyi viimein onnistuneesti keskiviikkona Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa, kun Orion laukaistiin. Lähtö lykkääntyi kolmesti elo-marraskuun välisenä aikana.

Laukaisu on osa Nasan Artemis-ohjelmaa, jonka tavoitteena on lopulta perustaa Kuuhun etuvartio, joka voi pysyvästi asuttaa astronautteja ensimmäistä kertaa historiassa. Tehtävän toivotaan viitoittavan tietä päivälle, jona ihminen vielä matkustaa Marsiin.

Mikäli Artemiksen kuulento sujuu hyvin, astronautit pääsevät osallistumaan jo Artemis-ohjelman seuraavalle matkalle. Artemis 2 -lennolla Orionin kyydissä on neljä astronauttia. Artemis 2 -tehtävä suoritetaan mahdollisesti jo ensi vuonna.

Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja BBC.

Lue myös:

    Uusimmat