Artemis-kuulento on vihdoin laukaistu

Artemis-kuulento peruttiin taas – asiantuntija kertoo, milloin laukaisua voidaan yrittää uudestaan 4:15
Katso myös: Asiantuntija kertoo, miksi Artemis-kuulennon laukaisu epäonnistui aikaisemmin

Artemis-kuulento on laukaistu, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Laukaisu tapahtui vähän ennen aamuyhdeksää Suomen aikaa, ja se aloitti Nasan uuden Artemis-lippulaivaohjelman. Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle ja palata Maahan.

Kyseessä on suurin Nasan koskaan valmistama raketti.

BBC:n julkaisemalla videolla näkyy, kuinka 100 metrin korkuinen raketti kiipesi taivaalle laukaisupaikaltaan Floridan Cape Canaveralissa kovan jylinän ja valtaisan valopatsaan saattelemana.

– Kerrankin saatan olla sanaton, kuvaili Nasan laukaisujohtaja Charlie Blackwell-Thompson tuntojaan BBC:n mukaan.

Kuulennon laukaisua oli suunniteltu maanantaille, mutta sitä siirrettiin Floridan itärannikkoa lähestyneen trooppisen myrskyn Nicolen vuoksi. Artemiksen laukaisun piti alun perin tapahtua elokuussa, mutta sitä on lykätty useaan kertaan teknisten ongelmien ja sääolojen takia.

Rakenteilla Nasan pysyvä läsnäolo Kuuhun

Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. 2020-luvun puolivälissä Kuuhun on määrä viedä myös ensimmäinen nainen sekä ei-valkoinen henkilö.

Yhdysvallat vei viimeksi astronautteja Kuuhun Apollo-avaruusohjelman aikana vuosina 1969–1972. Tällä kertaa Yhdysvallat haluaa perustaa Kuuhun pysyvän läsnäolon ja avaruusaseman sekä aloittaa valmistelut lähettääkseen astronautteja myös Marsiin.


Lue myös:

    Uusimmat