Palomiehen koskettava kokemus: Vanhusten yksinäisyys näkyy jouluna

Vanhusten yksinäisyys konkretisoituu jouluna pelastajien työssä. 

Palomies-sairaankuljettaja Ilari Vehviläinen viettää tänä vuonna yhdeksättä jouluaan työvuorossa. Joulun kiireisyyttä ei pysty etukäteen ennustamaan, mutta Espoossa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevä Vehviläinen tietää, että vanhusten yksinäisyys näkyy jouluisin ambulanssikeikkojen määrässä.

– Yksinäisyys näkyy jouluna. Perheet viettävät joulua yhdessä ja kutsuvat isovanhemmatkin kylään. Siinä vaiheessa he huomaavat, että isovanhempi onkin huonossa kunnossa. Tämä korostuu ambulanssityössä jouluna.

– Joulu voi olla ensimmäinen kerta koko syksyn aikana, kun perhe tapaa isovanhemmat. Silloin sitten konkretisoituu, että isovanhempi olisi voinut tarvita seuraa ja apua jo aikaisemmin.

Palomiehelle joulu on töissä arjesta poikkeava päivä. Espoon Niittykummun palolaitoksella työskentelevä Vehviläinen kertoo, että jouluun liittyy aina yhteinen ateria.

– Alueen vapaapalokunta kiertää jouluaattona kaikki palolaitokset läpi ja tuo joulutervehdyksen. Kaupunki puolestaan tarjoaa ruoan, jonka lämmitämme ja syömme yhdessä.

– Yleensä perheet käyvät jossain vaiheessa päivää tervehtimässä palolaitoksella. Aina kaikki eivät pääse, mutta olemme yrittäneet järjestää niin, että mahdollisimman moni pääsisi.

Keikkamäärissä voi Vehviläisen mukaan olla todella suuria eroja joulunpyhinä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella pelastajat lähtevät hälytystehtäviin noin 80 minuutin ja ensihoitajat noin 30 minuutin välein. 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos julkaisi marraskuussa Keittiön pelastajat -hyväntekeväisyyskirjan, joka kertoo yhteisöllisyyden ja ravinnon tärkeydestä vaativan työn rinnalla sekä turvallisuusvinkkejä kotikeittiöön. 

Lue myös:

    Uusimmat