Palmen murhajutun syyttäjä: "Meillä on varsin selkeä kuva siitä, mitä tapahtui"

Ruotsissa pääministeri Olof Palmen murhaa tutkiva syyttäjä Krister Petersson kertoo sanomalehti Aftonbladetille, että "lukuisat eri asiat" ovat johtaneet hänen arvioonsa siitä, että Palmen murhannut henkilö on todennäköisesti hänen tiedossaan.

Kun Aftonbladet kysyi, tietääkö Krister Petersson murhaajan, hän vastasi, että se on "mielenkiintoinen kysymys".

– Olemme saaneet varsin selkeän kuvan siitä, mitä murhan aikana tapahtui, Petersson kertoo Aftonbladetille. Hän sanoi, että ei aio kommentoida yksityiskohtia nyt enempää.

Kun lehti kysyi Peterssonilta, saako yleisö viimein tietää Palmen murhaajan nimen, oli vastaus varsin monitulkintainen.

– Toivon, että pääsemme jakamaan käsityksemme, mitä ajattelemme siitä, mitä on tapahtunut -- en kuitenkaan tiedä, kuinka kaikki tulevat tulkitsemaan sen lopputuloksen, jonka tuomme. Seison kuitenkin itse sen takana ja toivon ihmisten ymmärtävän, mitä tarkoitamme, hän vastasi.

7:07

Syyte ehkä viiden kuukauden kuluessa

Petersson sanoi tiistaina tv-haastattelussa uskovansa, että hän pystyy kertomaan, kuka Palmen murhasi ja miten rikos tehtiin. Hän kommentoi tutkimusten tilannetta SVT:n Veckans brott -ohjelmassa. Petersson kertoi, että syyte nostetaan viiden kuukauden kuluessa tai sitten murhatutkimus lopetetaan kokonaan.

Lausuntoa on tulkittu niin, että syyttäjä tietää, kuka pääministerin murhasi, mutta surmaaja saattaa olla itsekin jo kuollut.

Petersson ei kommentoinut esimerkiksi Expressen-lehden uutista siitä, että uuden tutkimuksen keskiössä olisi niin sanottu Skandia-mies eli Stig Engström, joka työskenteli lähellä Palmen murhapaikkaa.

Engström oli myös yksi jutun silminnäkijöistä, jota poliisi kuulusteli useaan otteeseen. Hän esiintyi myös aktiivisesti mediassa tapauksen tiimoilta. Engström kuoli vuonna 2000.

Palmen murhasta on ehditty epäillä vuosikymmenten aikana myös lukuisia muita ihmisiä. Ruotsin poliisi kertoi vuonna 2016, että Palmen murhan on ehtinyt jo tunnustaa yli 130 ihmistä.

Palme ammuttiin 28. helmikuuta 1986 Tukholman keskustassa, kun hän oli palaamassa elokuvateatterista vaimonsa kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja