Jääkiekkoliitto ja Palloliitto ryhtyvät toimiin seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi

1:37

Suomen Jääkiekkoliitto ja Palloliitto ryhtyvät toimiin seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kitkemiseksi.

MTV Sport on viime aikoina uutisoinut, että Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa sekä lajien SM-sarjajoukkueissa on tapahtunut laajamittaista seksuaalista häirintää, joka on jatkunut 1990-luvulta vähintään vuoteen 2008 asti.

3:52

Palloliitto tuo tiedotteessaan esille uutisoinnin, jonka mukaan nuorempia joukkueen jäseniä oli painostettu suhteisiin vanhempien ja kokeneempien pelaajien kanssa. Osa nuoremmista pelaajista on lisäksi pelännyt ja lopettanut kohtaamansa häirinnän vuoksi uransa.

– Esiin nostettujen syytösten ja epäilysten vuoksi Suomen Palloliitto on yhdessä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa pyytänyt asian selvittämisessä apua Suomen urheilun eettiseltä keskukselta (SUEK ry). Osapuolet kokoontuvat keskustelemaan asiasta ja alustavan selvityksen pohjalta tehdään päätöksiä asian etenemisestä, Palloliitto tiedottaa.

– Palloliitto näkee asian vakavan laadun sekä pelaajien ja toimijoiden oikeusturvan varmistumisen kannalta olevan välttämätöntä, että asia tutkitaan ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta.

Jääkiekkoliitto kommentoi tapausta samansuuntaisesti. 

– Koska minkäänlainen seksuaalinen tai muunlainen häirintä eivät kuulu urheiluun millään tasolla, haluaa Suomen Jääkiekkoliitto varmistaa, ettei häirintää esiinny maajoukkuetoiminnassa tällä hetkellä, Jääkiekkoliitto tiedottaa.

2:10

1:02

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti vahvisti jo pääsiäisenä MTV Sportille kuulleensa syytöksistä. Palloliitto muistuttaa Lahden tuoneen julki "liiton yksiselitteisen kannan, jonka mukaan Palloliitto ei hyväksy minkäänlaista seksuaalista tai muutakaan häirintää ja tekee kaikkensa varmistaakseen, että lajia harrastavat välttyvät parin vuosikymmenen takaisilta tapahtumilta". 

Sunnuntaina myös Palloliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja ja naisten maajoukkuetta vuosina 1998-2015 edustanut Katri Mattsson kommentoi ilmiötä Twitter-tilillään. Hän ei ollut kohdannut omalla urallaan vastaavaa, mutta sanoi seuranneensa uutisointia surullisin mielin. 

– Tehtyä ei saa tekemättömäksi, ja meidän on varmistettava, että vastaavaa ei pääse enää koskaan tapahtumaan. Jalkapallon pitää olla kaikille turvallinen laji, Mattsson kirjoitti.

9:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja