Palkka pienenee vähintään 1500 eurolla – Pam: Hallitus rikkoo perustuslakia

Ay-liitoissa tehdään hiki hatussa töitä, kun siellä tutkitaan lakia ja lasketaan hallituksen leikkauslistan vaikutuksia. 

SAK: hallitus kokoontuu jo perjantaiaamuna selvittämään hallituksen leikkauslistan vaikutuksia.

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtajan Ann Selinin mukaan hallituksen toiminta ei kuulosta enää demokratialta.

– Tässä on uhkailun makua. Hallitus on romuttamassa sopimisen kulttuurin. Tilalle on tuotu jotain muuta: jos ei hyvällä, niin pahalla. Hallitus on nyt niin jyrkkänä, että tässä on aika vähän neuvottelun varaa.

– Meidän omat palkansaajapuolen juristit ovat selvittäneet hallituksen toimien laillisuutta. He ovat tulleet siihen tulokseen, että Suomen hallituksen toimet ovat ristiriidassa perustuslain ja ILO:n sopimusten kanssa, Selin sanoo.

Selin tykittää kovilla väittämällä demokratian olevan uhattuna hallituksen toimien vuoksi.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAMin jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. www.pam.fi

– Jos hallitus toimii näin, se ei kuulosta enää demokratialta. Kysyn vaan, että mitä seuraavaksi – viedäänkö liikeyrityksiltä mahdollisuus itse määrittää omien tuotteittensa hinta, taivastelee Selin.

Vähintään - 1500 euroa vuodessa

Selinin mukaan Pam hukkuu sähköposteihin, joita tulee kauhuissaan olevilta liittoon kuuluvilta vartijoilta, myyjiltä, ravintolatyötekijöiltä ja kiinteistönhoitajilta.

– Ihmiset kauhistelevat vuosilomien menettämistä, sairauslomien leikkaamista. Valtaosa on todella järkyttyneitä ja vaatii meiltä toimia.

–  Olemme laskeneet, että yksistään sunnuntailisien leikkaminen toisi jo puolet hallituksen tavoittelemasta viiden prosentin tuottavuusloikasta, toteaa Selin.

PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemen mukaan erityisesti sunnuntaityökorvauksen leikkaaminen herättää vihastusta, kun saman aikaisesti halutaan laajentaa kauppojen aukioloaikoja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin.

– Jäsenemme menettäisivät sunnuntaityökorvauksen leikkauksessa 2-3 prosenttia palkastaan eli noin 750 euroa vuodessa.

– Heikennysten yhteinen vaikutus olisi noin 1 500 euroa vuodessa, joka olisi vieläkin suurempi niillä, jotka tekevät paljon sunnuntai- ja ylitöitä. En ymmärrä, miten pienipalkkaisten kurittaminen lisää Suomen kilpailukykyä, pohtii Koivuniemi.

Naisilta viedään taas

Koivuniemi näkee, että Sipilän hallitus riistää suunnitelmallisesti naisvaltaisia aloja.

– Työehtosopimuksilla on pystytty tasoittamaan nais- ja miesvaltaisten alojen eroja, mutta nyt hallitus haluaa viedä senkin mahdollisuuden pakottavalla lainsäädännöllä. Tämä on mielestäni törkeää ja rikkoo järjestäytymisvapautta, sanoo Koivuniemi.

Koivuniemi näkee hallituksen hakevan ristiriitoja ja epävakautta työmarkkinoille.

– Työnantajaliitot ovat nyt avanneet järjestelmällisen step by step -taistelun ay-liikettä vastaan. Hallitus valitsi työnantajien linjan ja käänsi selkänsä järjestäytyneille työntekijöille.

– Esimerkiksi työnantajien EK on halunnut poistaa sunnuntaityökorvauksen ja sanktioida sairastamisen. Nyt hallitus teki sen EK:n puolesta, korostaa Koivuniemi.

PAM:in puheenjohtaja Ann Selin on Huomenta Suomen haastattelussa keskiviikkona kello 6.40

Lue myös:

    Uusimmat