Mainos

Palkittu Emilia Mäkinen, 34, hoitaa vastasyntyneiden elvytyksiä – "Monen perheen kanssa kuljetaan pitkä matka"

34-vuotias Emilia Mäkinen hoitaa vastasyntyneitä Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä. Hän on työskennellyt siellä nyt yhdeksän vuotta ja tänä syksynä Mäkinen palkittiin vuoden hoitotyöntekijänä. 

Hänellä on ollut iso rooli siinä, miten hoitajia koulutetaan vastasyntyneiden elvyttämiseen ja taitoa myös ylläpidetään. Vauvojen elvytystilanteita kun onneksi tulee harvemmin eteen.

Mäkinen korostaa, että pienen, vastasyntyneen elvytys on aina tiimityötä.

– Meillä on näitä muutama vuodessa eli niitä tulee harvoin, mutta ne tulevat yleensä yllättäen. Vastasyntyneiden elvytyksiä hoitaa moniammatillinen tiimi eli siinä on yleensä anestesialääkäri, lastenlääkäri, kätilö ja sairaanhoitajia mukana. 

– Kun tapauksia tulee harvoin, on ensiarvoisen tärkeää pitää näitä tarvittavia tiimitaitoja yllä ja harjoitella tilanteita, Mäkinen jatkaa.

2600 vauvaa vuodessa

Vastasyntyneen elvyttämiseen toimivat samat lainalaisuudet kuin aikuiseenkin: puhalletaan ilmaa ja painetaan rintakehää, tosin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.

– Painallukset tehdään sormilla, usein peukaloilla ja puhallus annetaan erityisen Neopuff-laitteen avulla.

Mäkinen kertoo, että Keski-Suomen keskussairaalassa syntyy noin 2600 vauvaa vuodessa ja noin 10 prosenttia niistä käy teho-hoidossa.

– Työ on kaikkinensa todella palkitsevaa. Suurin osa meidän potilaistahan kotiutuu hyväkuntoisena ja se on kyllä ihan paras palkinto, kun pääse nostamaan vauvan alkuhoitojen jälkeen ensimmäisen kerran äidin syliin.

Mäkisen työ huomioitiin viime viikolla, kun Keski-Suomen sairaanhoitopiiri palkitsi hänet vuoden hoitotyöntekijänä. 

– Tuli kyllä ihan täytenä yllätyksenä ja tosi upea tunne, että huomioitiin näin.

Pienet potilaat viipyvät Mäkisen ja muiden hoitajien huomassa eri pituisia aikoja.

– Kun on pitempiaikaisia potilaita ja perheen kanssa kuljetaan pitkä matka niin kyllähän ne mieleen jää ja ovat sillä lailla erityisen lähellä sydäntä, Mäkinen jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.