KRP: Suomesta karkotetun irakilaismiehen kuolintodistus oli Irakin viranomaisten mukaan väärennetty – poliisi tutkii törkeää petosta ja väärennystä

Poliisi epäilee: Surmatuksi väitetty irakilaismies onkin elossa – saiko Suomi langettavan ihmisoikeuspäätöksen väärin perustein? 1:09
Poliisi epäilee: Surmatuksi väitetty irakilaismies onkin elossa

Keskusrikospoliisista (KRP) vahvistetaan, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) langettavaan ratkaisuun vaikuttanut kuolintodistus on Irakin viranomaisten mukaan väärennetty.

Ihmisoikeustuomioistuimen viime marraskuussa antama päätös liittyy siihen, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Irakilaismies karkotettiin kotimaahansa vuonna 2017.

Jos KRP:n tutkittavana olevat rikosepäilyt varmistuvat paikkansapitäviksi, Suomella on mahdollisuus hakea tuomion purkua Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

KRP tiedotti eilen, että se on aloittanut asiassa esitutkinnan, jossa epäillään törkeää petosta ja törkeä väärennystä.

Yksi on pidätetty

Rikoskomisario Jan Aarnisalon mukaan yksi ihminen on pidätettynä, mutta on mahdollista ja jopa todennäköistä, että epäiltyjä tulee tutkinnan edetessä enemmänkin.

– Yksi henkilö on pidätetty Uudellamaalla. Kyseessä on Suomessa asuva henkilö, sanoo Aarnisalo.

Aarnisalo ei vahvista, että pidätetty olisi sama ihminen, joka teki valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Hän toteaa, että tutkinta on vielä varsin alkuvaiheessaan ja kuulustelut jatkuvat.

–  Kuulustelut saattavat tuottaa uusia kuulusteltavia. En usko, että tulee jäämään yhteen epäiltyyn.

Irakin toimivaltaiselta viranomaiselta on Aarnisalon mukaan saatu vahvistus siitä, että kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen kuolintodistus on väärennetty.

–  Asiakirjojen aitous on kysytty Irakista, Aarnisalo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat