"Karu sää lähdön syy" – palautuslento Irakiin perillä

Ensimmäisiä palautettavia turvapaikanhakijoita lennättänyt kone on saapunut Bagdadiin.

Palautettavia henkilöitä oli lennolla yhteensä 103. Suomen poliisin mukaan lento ja palauttaminen sujuivat hyvin.

– Kaikki yhteistyö irakilaisten viranomaisten kanssa tämän kyseisen lennon suunnittelun ja toteuttamisen sekä Irakiin saapumisen osalta toimi erittäin hienosti, kertoo ylikomisario Hannu Pietilä Helsingin poliisilaitokselta.

Brittilehti Daily Mail kertoo, että palautetut suutelivat heti perille päästyään lentokentän lattiaa. Suuri osa kertoi lehdelle lähteneensä Suomesta karun sään vuoksi.

Lehden valokuvaaja on ikuistanut lentokentällä perheitään jälleen näkeviä ja heidän riemuaan.

Lentoja myös jatkossa

Palautettavien henkilöiden tilauslentoja tullaan järjestämään jatkossa tarpeen mukaan. Lentoja järjestetään aina kun tiettyyn kohdemaahan on vietävänä suurempi määrä ihmisiä.

– Esimerkiksi Irakiin meillä on Helsingin osalta valmiudet lentää palautuslentoja kerran viikossa, Pietilä sanoo.

Helsingin poliisilla on yli kymmenen vuoden kokemus tilauslentojen järjestämisestä. Vuosittain on järjestetty useita lentoja useisiin eri kohteisiin.

– Esimerkiksi nyt viime kuukausina on järjestetty seitsemän tilauslentoa pelkästään Albaniaan, Pietilä kertoo.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksien, palautettavien henkilöiden määrän ja lentokoneen tyypin mukaan. Tilauslentojen osalta kustannukset vaihtelevat 20 000 ja 200 000 euron välillä.

Viime vuonna poliisi palautti yhteensä 3 180 henkilöä.

Poliisin mukaan turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaisten palautukset tapahtuvat aina tapauskohtaisesti. Vaihtoehtoina ovat omaehtoinen palaaminen, viranomaisten valvoma maasta poistuminen, tai viimeisenä vaihtoehtona on viedä maasta poistettavat saattamalla suoraan kohdemaahan. Viimeisimmässä tapauksessa henkilöt saatetaan kohdemaahan joko reittilennoilla tai tilauslennoilla.

Lue myös:

    Uusimmat