Mainos

EU kaavailee lisäävänsä rajavalvojia Balkanilla

EU harkitsee aloittavansa uuden rajavalvontaoperaation Kreikan, Albanian ja Makedonian välisillä rajoilla.

Ehdotus sisältyy päätöslauselmaluonnokseen, jonka illalla kokoontuva minihuippukokous saa käsiteltäväkseen. EU sijoittaisi viikossa yli 400 rajavartijaa pakolaiskriisin koettelemalle Länsi-Balkanille. 

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotetaan myös, että EU pyrkisi nopeuttamaan muun muassa irakilaisten ja afganistanilaisten käännytyksiä, jos heidän turvapaikkahakemuksensa hylätään.  

Minihuippukokoukseen osallistuvat Balkanin pakolaisreitillä sijaitsevien maiden johtajat.  Se järjestetään EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin aloitteesta.  

Juncker on saksalaisen Bild-lehden mukaan lähettänyt osallistujille 16-kohtaisen suunnitelman pakolaistilanteen selkiyttämiseksi. Hän kehottaa maita lopettamaan pakolaisten siirtämisen naapurimaihin kaoottisissa oloissa. Maiden pitäisi sen sijaan toimia järjestelmällisesti.

– Komissio odottaa, että kaikki noudattavat pelisääntöjä, jollemme halua saattaa Schengeniä kyseenalaiseksi, Juncker sanoo Bildille.

Useat Balkanin maat ovat vastanneet maahanpyrkijöiden suureen määrään sulkemalla rajojaan tai rajoittamalla maahanpääsyä.  

Minihuippukokous järjestetään illalla Suomen aikaa. Kokoukseen osallistuvat EU:n ulkopuolelta Serbia ja Makedonia sekä unionimaista Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Unkari, Kreikka, Slovenia, Romania ja Saksa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.