Pakkaset tulevat – näin estät putkien jäätymisen!

Lauhan talven alkaessa väistyä pakkasten tieltä on hyvä tarkistaa, etteivät vesijohtoputket pääse jäätymään. Normaalisti paksu lumipeite toimii hyvänä eristeenä, mutta suuri osa Suomea on tällä hetkellä kokonaan ilman lunta. Seuraavilla ohjeilla voit pienentää putkien jäätymisriskiä.

Kylmä sää lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä. Sitä voidaan pienentää muutamilla yksinkertaisilla toimenpiteillä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

Putkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun veden lämpötila laskee pakkasen puolelle. On tärkeää varmistaa, että putket ovat sellaisissa tiloissa, joissa lämpötila pysyy plussan puolella.

– Varmista, että syyskauden jäljiltä ovet ja muut aukot ovat tiiviisti suljettu, ja että tilojen lämmitysjärjestelmä toimii ja pitää ne riittävän lämpiminä. Jos sisälämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, käytä lisälämmitintä, Ylönen sanoo.

Automatiikka kannattaa tarkistuttaa

Ilmastointikoneiden lämmityspatteri jäätyy pakkasella nopeasti, jos patteriin ei tule riittävästi lämmintä vettä. Sama koskee liiketilojen tuulikaappien lämminilmakoneita.

– Automatiikan ja lämmityksen toiminta on hyvä tarkistaa pakkaskauden lähestyessä. Huoltoliikkeen tekemä tarkastus on aina edullisempi vaihtoehto kuin jäätymisvaurioiden korjaus.

Ylönen muistuttaa, että putkien jäätyminen on todennäköistä tänäkin talvena, jos ne ovat jäätyneet aiempina vuosina. Normaalisti paksu lumipeite toimii eristeenä maassa oleville putkille, mutta nyt suuri osa Suomea on kokonaan ilman lumipeitettä. Riskiä voi pienentää laittamalla putkireittien kohdalle eristysmateriaalia.

Sulatus on ammattilaisen hommaa

Turvallinen peruslämpö estää jäätymisen. Vapaa-ajan asunnoissa ja tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, lämmitysjärjestelmän toiminta on tarkistettava ennen pakkasten kiristymistä. Tarkastuskäyntien yhteydessä sisätilojen väliovet voi jättää auki.

– Äärimmäisenä varokeinona kovimmilla pakkasilla voi jättää hanan auki pienelle virtaukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy niin helposti kuin paikallaan oleva, Ylönen vinkkaa ja jatkaa:

– Jos kaikista varotoimista huolimatta putket ovat jäätyneet, niiden sulattaminen kannattaa aina jättää ammattitaitoisen LVI-liikkeen tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa vesi on jäätyessään ja laajetessaan voinut rikkoa putken. Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita: niillä estetään lisävahinkojen syntyminen.

Lähde: ePressi.com

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat