Päivystyksiä ruuhkauttaville sähköpotkulaudoille uudet säännökset – säästävät miljoonia

Vuokrattaville sähköpotkulaudoille liikennevakuutus – tällaisia vaikutuksia siitä on käyttäjille 9:42
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin liikennevakuutuslain uudistuksesta, jonka myötä lähes kaikki sähköiset kulkuneuvot täytyy vakuuttaa liikennekäyttöön.

Lakiuudistuksen myötä sähköpotkulaudat täytyy vakuuttaa liikennekäyttöön. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin liikennevakuutuslain uudistuksesta, jonka myötä lähes kaikki sähköiset kulkuneuvot täytyy vakuuttaa liikennekäyttöön. Uuden lain piiriin kuuluvat kulkuneuvot, jotka painavat yli 25 kiloa tai joiden nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa. Vakuutusvelvollisuus astuu voimaan kesäkuussa.

Laki koskee muun muassa suomalaisille tuttuja sähköpotkulautoja, jotka ovat tulleet yhä vahvemmin osaksi kaupunkimaisemia ympäri maailmaa. Suhteellisen tuoreena ilmiönä sähköpotkulautailun asema lain silmissä on ollut tulkinnanvaraista ja sen sääntely hankalaa.

Sähköpotkulaudoilla tapahtuvat onnettomuudet ovat herättäneet keskustelua turvallisuudesta ja siitä, kenen vastuulla mahdolliset hoitokustannukset ovat.  Uusi lainsäädäntö takaa selkeät pelisäännöt koko EU-alueelle. 

– Jos törmäät jalankulkijaan tai muuhun, niin siinä on täysin normaali liikennevakuutus päällä. Kuljettajan pitää tietää, että siellä on vakuutus taustalla, joka sen korvaa, toteaa Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen.

Lakiuudistuksen myötä yhteiskunnat voivat säästää sairaanhoitokuluista, eikä lasku jää veronmaksajien harteille. Jumppasen mukaan tilastoja aiheesta ei ole vielä kerätty, mutta puhutaan miljoonien säästöistä. 

LähiTapiolan kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista neljä viidesosaa pitää sähköpotkulautoja melko tai hyvin vaarallisina. Viidennes kyselyn vastaajista kertoi joutuneensa läheltä piti -tilanteeseen sähköpotkulautailijan kanssa esimerkiksi jalankulkijana.

Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat paikoin ruuhkauttaneet Suomessakin päivystyksiä, ja useat kaupungit ovat rajoittaneet sähköpotkulautojen käyttöä. Tyypillisessä turmassa kuski kaatuu laudalla. Sairaaloiden tietojen mukaan pään ja kasvojen alueen vammat ovat onnettomuuksissa yleisiä, ja joukossa on myös vakavia tapauksia.

Viiden jälkeen -ohjelmassa asiantuntija kertoo lisää sähköpotkulautojen aiheuttamista onnettomuuksista ja niiden taustasyistä.

Lue myös:

    Uusimmat