Jopa 80 kilometrin tuntivauhtiin kiihtyvät sähköskootterit yleistyvät kevyen liikenteen väylillä – tällaista muutosta Liikenneturva toivoo

Sähköiset menopelit lisääntyvät liikenteessä – kuinka usein poliisi joutuu puuttumaan nopeuksiin? 6:50
Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen poliisitarkastaja Heikki Kallion mukaan maksiminopeuden ylittävillä laitteilla ei tulisi mennä liikenteen sekaan lainkaan.

Poliisi on huolissaan erilaisten sähköllä kulkevien ajopelien lisääntymisestä. Erityisesti Helsingin katukuvassa ovat nopeasti yleistyneet erilaiset sähköskootterit ja yksipyöräiset tasapainoskootterit. Huolta herättää myös kulkupelien päätyminen lasten käyttöön.

Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon päällikkö Dennis Pasterstein kertoo X:ssä tapauksesta, jossa poliisi oli pysäyttänyt yli 50 kilometrin tuntinopeutta ajaneen yksipyöräisen kuljettajan. Korkein sallittu nopeus kulkupelille olisi ollut 25 kilometriä tunnissa.

Ruokalähetti sai poliisin peräänsä – alla laiton härveli: "Aiheuttavat monenlaista päänvaivaa" 0:31
Ruokalähetti sai poliisin peräänsä kaahattuaan yksipyöräisellä kovempaa kuin laki sallii.

Verkosta löytyy laitteita, joilla voidaan ajaa jopa 80 kilometrin tuntinopeutta. Liikenneturva haluaa selkiyttää kevyen liikenteen sähköisten liikkumisvälineiden käyttöä koskevaa sääntelyä.

– Kyllä tähän lainsäädäntöön liittyy varmasti paljon haassteita. Nyt ollaan esimerkiksi viime keväänä Liikenneturvan toimesta esitetty, että voitaisiin yhtenäistää näiden kaikkien sähkösten kulkuneuvojen lainsäädäntöä noudatettavien sääntöjen ja nopeuksien osalta, sanoo Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

Sosiaalisen median paikallisryhmissä kerrotaan, että uusia sähköisiä ajopelejä näkyy jo lasten käsissä. Poliisin mukaan maksiminopeuden ylittävillä laitteilla ei saisi ajaa lainkaan Suomen liikenteessä.

– Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet paljon porua. Nyt huolta herättävät myös sähköskootterit ja yksipyöräiset, joilla usein ajetaan selvästi yli sallitun huippunopeuden kuten tästä poliisin julkaisemasta videosta näkyy, sanoo poliisitarkastaja Heikki Kallio poliisihallituksesta.

Poliistarkastaja Heikki Kallio kertoo jutun alussa olevassa videossa muun muassa, miten poliisi testaa, ylittääkö kukuneuvon maksiminopeus sallitun rajan.

 

 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat