Mainos

Päivittäistavarakauppa: Viinien tulo ruokakauppaan ei tarkoittaisi Alkon monopolin loppua

Päivittäistavarakauppa ry:n selvityksen mukaan EU-oikeus ei edellytä Alkon monopolin purkua, vaikka A-oluen ja viinin myynti sallittaisiin ruokakaupoissa.

Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoi helmikuussa STT:lle, että EU on hyväksynyt Alkon monopoliaseman sen kansanterveydellisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden vuoksi. Korhonen uskoo, että viinien vieminen kauppoihin kyseenalaistaisi Alkon erityisaseman ja voisi johtaa yhtiön purkamiseen.

Selvityksen mukaan kaupoissa myytävien alkoholijuomien valikoimaa voidaan Suomessa laajentaa myös ilman, että Alkon monopoli puretaan.

– Vähittäiskauppojen tuotevalikoiman laajentaminen ei saa EU:ta vaatimaan Alkon monopolin purkamista. Kyseessä on täysin Suomen sisäinen päätös, Päivittäistavarakauppa ry:n tiedotteessa sanotaan.

Syynä on muun muassa se, että EU-oikeudellinen arviointi ei yksioikoisesti perustu tuotteiden alkoholipitoisuuksiin. EU-oikeuden kannalta keskeinen merkitys on se, että toisesta jäsenvaltiosta tuotavia alkoholijuomia ei kohdella syrjivästi.

– Mietojen viinien myynnin vapauttaminen ei ole ongelma, sillä kotimainen tuotanto Suomessa on hyvin pientä. Tilaviinien suoramyynti viinitiloilta on Suomessa jo nykyisin sallittu ja komission hyväksymä menettely. Vahvojen erikoisoluiden myynti voidaan myös vapauttaa, sillä kaupalla on mahdollisuus varmistaa tasapuolinen tarjooma kotimaisia ja tuontioluita, tiedotteessa taustoitetaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.