Mainos

Jaana Pelkonen pitää Alkon kauppa-autoja kaksinaismoralistisina: "Mikä nelosoluen tuomisessa ruokakauppoihin oikein kestää?"

12:35

Jaana Pelkonen purkaisi Alkon monopolin kokonaan. Hän ihmettelee Huomenta Suomen haastattelussa, mikä nelosoluiden tuomisessa ruokakauppoihin oikein kestää.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (Kok.) pitää Alkon kaavailemia myymäläautoja kaksinaismoralistisena.

Hän huomauttaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä, että Alkon olemassaoloa perustellaan kansanterveydellisillä syillä, mutta myymäläautot tarjoaisivat juuri väkevämpiä juomia, jos nelosoluiden siirtyminen ruokakauppoihin heikentäisi Alkon myymäläverkostoa.

– Kyllä niitä uutisia vähän hämmästyksellä luin, Pelkonen kommentoi.

Pelkonen itse purkaisi Alkon monopolin mieluummin kokonaan. Suuri osa suomalaisista toisi ruokakauppoihin nelosoluiden lisäksi myös viinit.

7:57

– Alkon monopoli on tosiasiallisesti jo menetetty.

Pelkonen huomauttaa, että Alkon monopolin purkaminen vähentäisi alkoholin tuontia ulkomailta, mikä toisi lisää työpaikkoja ja verotuloja Suomeen ja helpottaisi alan yrittäjien toimintaa Suomessa.

Lisäksi monopoli vääristää ruokakauppojen kilpailua.

– Alkon monopoli lisää tutkimusten mukaan myyntiä niissä kaupoissa, joiden yhteydessä Alko on. 70 prosenttia Alkoista sijaitse S- ja K-kauppojen yhteydessä.

Vahvoja oluita ei ruokakauppoihin vielä vuoden alusta – aikataulu auki

Ennen kuin koko monopolia ollaan kokonaan purkamassa, nelosoluiden myynti ollaan sallimassa ruokakaupoissa. Lakiuudistuksen piti astua voimaan vuoden 2017 alusta – se ei kuitenkaan ole enää realistista.

Vielä ei tiedetä, milloin uudistus tulee voimaan.

– Sitä on ihmetelty kirjallisten kysymysten muodossa ministeri Rehulalle, että mikä kestää. 

Pelkonen huomauttaa, ettei kukaan halua vähätellä alkoholin haittoja, muttei usko, että sääntely on oikea tie niiden kitkemiseen. Hän kehottaa tutkimaan sääntelyn vapauttamisen ja alkoholin haittojen yhteyttä selvittävien tutkimusten taustoja.

– On tietyt tahot, jotka haluavat pitää Alkon pystyssä.

Äänestys

Pitäisikö Alkon monopoli purkaa?

Kyllä

Ei

Pitäisikö Alkon monopoli purkaa?

Kyllä 83%

Ei 17%

83%
17%
ääniä 11041 kpl

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.