Päiväkotitädit kertovat toivelahjoistaan – yksi lahja ei mahdu kotona enää kaappeihin

Syyslukukauden loppu häämöttää. Moni perhe pohtii, mitä hankkia lahjaksi opettajalle tai päiväkodin henkilökunnalle. Me kysyimme helsinkiläisen päiväkoti Viktorian tädeiltä, miltä heidän toivelistansa näyttää.

Susanne Wrede, Anita Forsblom ja Christel Pettersson istuvat kahvipöydän ääressä ja pohtivat ääneen. Kolmikko kirjaa pyynnöstämme ylös lahjoja, joista he erityisesti pitävät.

– Meillä on tässä nyt joulukuusenkoristeet, joulukukat, syötävät ja juotavat. Ne voivat olla yhteislahjoja koko henkilökunnalle. Lisäksi kynttilät ja lasten tekemät omat askartelut. Nekin ovat tosi kivoja, luettelee Viktorian johtaja Susanne Wrede.

Iloa tuottavan lahjan ei siis tarvitse olla kallis.

– Olen kolmenkymmen vuoden aikana saanut aina välillä lasten tekemiä tai ostettuja joulukuusenkoristeita. Joka vuosi, kun ripustan ne kuuseen, muistan lapsia, jotka ovat ne antaneet, Christel Pettersson kertoo.

Lahjoja enemmän kuin ennen

Suklaata tulee joulun alla aina paljon, mutta naisten mukaan kaikki myös menee nopeasti. Tammikuussa ei ole enää mitään jäljellä.

Suklaa on siis mieluinen lahja kuten myös kaikenlainen käyttötavara, josta oikeasti on hyötyä.

Lahjojen määrä on kasvanut vuosien varrella.

– Olen ollut pitkään tässä työssä. Yhä enemmän ja enemmän tulee lahjoja, mikä tietysti tuntuu tosi mukavalta. Mutta emme me odota saavamme lahjoja, muistaa kuka haluaa, Anita Forsblom sanoo.

Naiset painottavat useampaan kertaan olevansa kiitollisia kaikista lahjoista. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin joitain lahjoja, joita on tullut jo liiaksi saakka.

– Kahvimukit. Niitä täytyy tuoda tänne töihin, koska kotona kaapit ovat ihan täynnä, Pettersson hymyilee.

Vuosien varrella myös pienet posliiniesineet ovat tulleet tutuiksi.

Mieluiten lahjakortti

Maijukka Paljärven perheessä on viisi lasta. Lahjat pitäisi hankkia kahdeksalle opettajalle ja päiväkotitädille. Paljärvi miettiikin tarkkaan, kuinka paljon yksi lahja voi maksaa.

– Varmaan joku sellainen kaksikymppiä maksimissaan.

Monen muun tapaan Paljärvi suosii yhdessä ostettuja lahjakortteja. Lahjakorttiin voi myös osallistua pienemmällä summalla, mitä yksin ostettuun lahjaan menisi.

–Ei koskaan tiedä, mitä opettaja itse haluaa. Näin hän voi valita jotain mieleistä. 

Myös satasen lahjoja hankitaan

Mikonkadun Marimekossa Helsingissä on huomattu lahjakorttien kasvanut suosio.

– Ne ovat koko ajan yleistyneet. Se on varmasti lahjansaajallekin mukavaa, koska hän saa itse päättää, mitä haluaa meiltä ostaa, myyjä Paula Niemenmaa sanoo.

Täällä lahjaan käytetään 30-40 euroa ja siitä ylöspäin. 

– Meiltä haetaan paljon noita kodin sisustuksen tuotteita eli löytyy kodin tekstiilejä, esiliinoja, patalappuja. Tämmöistä käytännön tavaraa, Niemenmaa luettelee.  

– Paljon on sitä, että ollaan porukalla kerätty yhdessä rahaa ja sitten saadaankin jotain vähän isompaa ostettua eli kovasti vaihtelee.

Tosin asiakaskunnassa on niitäkin perheitä, joiden oma lahja opettajalle saattaa maksaa lähemmäs 100 euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat