Painaako lahjasäkki liikaa? MTV3:n testissä kevyempi vaihtoehto iPadille

Olemme edenneet erilaisia mobiilituotteita testaavassa IT-joulukalenterissamme kolmannen laitteen kohdalle. Tähän mennessä olemme testanneet perinteisempää älypuhelinta edustavanHTC Rhymensekä isomman Samsung Galaxy Note -laitteen, joka sijoittuu älypuhelimen ja tabletkoneen välimaastoon.

Kolmannen luukun takaa paljastuu jälleen astetta isompi laite, Samsungin valmistama Galaxy Tab 8.9 -tabletkone. Testisarjassamme kyseinen laite edustaa suosittua tabletkonekategoriaa.

Tabletkoneet ovat nousseet suosioon erityisesti Applen iPadin myötä. Kilpailu on tämän laitekategorian piirissä eri yhtiöiden välillä nyt erittäin rajua. Viime päivinä on jälleen noussut otsikoihin tapauksia, joissa tabletkoneiden valmistajat ovat pommittaneet toisiaan patenttirikkomussyytteillä.

Teknologiajättien tunteet tuntuvat siis käyvän tablettimarkkinoilla erittäin kuumina näin joulusesongin alla ja tämä kertoo osaltaan selvää kieltä: Tabletkoneet ovat nyt kova juttu ja valmistajat panostavat niiden kehitykseen ja markkinointiin.

Markkina-avaruudessa pyörii lukuisia Galaxyja

Samsungin Galaxy-mallistoon kuuluu useita eri kokoisia laitteita älypuhelimista tabletkoneisiin. Tabletkoneista mm. Galaxy Tab 10.1 ja Galaxy Tab 7.7 ovat joutuneet Applen patenttirikkomussyytteiden kohteeksi.

Mutta testataanpa seuraavaksi tarkemmin, mitä Galaxy Tab 8.9 tarjoaa käyttäjälleen. Kokonsa puolesta laite on tabletkoneeksi melko siro, ja ehkäpä sellaisenaan juuri sopivan kokoinen pukinkonttiin? Selvitämme tätä ja samalla pohdimme hieman miten Samsungin tuote pärjää suhteessa tablettien kuninkaaseen eli Applen iPadiin.

"Hunajakennon" taikaa tabletissa

Galaxy Tab 8.9 on Android 3.1 Honeycomb (suom. Hunajakenno) -käyttöjärjestelmällä toimiva laite. Honeycomb-versio on optimoitu suuremman näytön omaavien tabletkoneiden käyttöjärjestelmäksi. Lisäksi laitetta on terästetty Samsungille tutulla TouchWiz -käyttöliittymällä, joka tarjoaa laitteen käyttöön muutamia lisäyksiä.

Honeycomb-versio pystyy hyödyntämään tabletnäytön suuremman pinta-alan paremmin kuin älypuhelimille suunnitellut Android-versiot. Esimerkiksi viime vuonna testaamamme Samsungin ensimmäinen tabletkone - Galaxy Tab oli Android 2.2 käyttöjärjestelmänsä osalta käytännössä iso älypuhelin.

Peruskäytössä Honeycomb tarjoaa kuitenkin muista Android-versioista tutun käyttökokemuksen. Konkreettisimmat erot kännykkäversioon verrattuna ovat fyysisten koti- ja selailunäppäinten puuttuminen. Laitteen kaikki toiminnot ohjataan siis kosketusnäytön kautta.

Selailuun ja ohjelmien välillä navigointiin tarvittavat näppäimet löytyvät nyt kuvaruudun alapuolella olevasta valikosta. Ainoat fyysiset painikkeet ovat reunaan sijoitetut äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtakytkin.

Selausnäppäimien lisäksi valikosta pääsee helposti käsiksi laitteen tärkeimpiin asetuksiin ja listaukseen viimeksi avoinna olleista sovelluksista. Myös ruutukaappausten tekoon on pyhitetty oma näppäin. Valikkoon on myös lisätty erillinen lisävalikko, jonka kautta pääsee nopeasti käyttämään task manageria, laskinta, kalenteria, muistikirjaa, musiikkisoitinta ja maailmankelloa.

Kotivalikossa oltaessa näytön oikeasta yläreunasta pääsee käsiksi sovellusluetteloon. Vasemmassa ylänurkasta löytyvät puolestaan Google-hakukenttä ja äänihakumahdollisuus.

Kokonaisuutena Honeycomb vaikuttaa oivalta käyttöjärjestelmäversiolta tabletkoneille eikä fyysisiä näppäimiä juurikaan jää kaipaamaan. Tosin alkuun muista Android-laitteista ja Applen mobiilituotteista tuttua kotivalikkonäppäintä tuli kyllä vaistomaisesti haettua, ennen kuin ohjelmallisesti toteutettuun näppäimeen tottui.

iPadista löytyy Samsungin laitteesta poiketen erillinen fyysinen näppäin näytön suunnan lukitsemiseksi ja tämä onkin sangen kätevä ominaisuus arkikäytössä. Tällaisen ominaisuuden olisi toivonut löytyvän myös Samsungin laitteen kyljestä. Näytön saa toki lukittua asetuksien kautta, mutta se on huomattavasti helpompaa konkreettisen kytkimen avulla.

Käyttönsä puolesta Honeycomb ja Applen iOS -järjestelmä ovat hyvin tasaväkisiä, mutta iPadin käyttöliittymä tuntuu kuitenkin aavistuksen verran yksinkertaisemmalta ja loogisemmalta käyttää. Mutta kyllä Honeycombinkin kanssa pääsee nopeasti sinuiksi.

Harmittavaa tökkimistä nettisurffailussa

Yhdessä merkittävässä asiassa iPad vie voiton: Nimittäin nettisurffailussa Galaxy Tab 8.9 takkuili ajoittain ärsyttävästi. Joitakin sivustoja vierittäessä ruutu vilkkui hetkittäin valkoiseksi ja sivun vierittäminen tökki muutoinkin pahasti. Myös linkkien klikkauksissa avautui usein vieressä ollut linkki ja joskus linkkiä täytyi klikata kahteen otteeseen, jotta se avautui. Muutaman kerran selain jopa kaatui käytössä.

Kyseiset nettisurffailuun liittyvät ongelmat ovat etenkin lyhytaikaisessa käytössä melko pieniä, mutta pitemmän päälle ja toistuessaan ne alkavat ärsyttää käyttäjää. Useimpien sivustojen osalta tällaista ongelmaa ei kuitenkaan onneksi esiintynyt.

Ilmeisesti ongelma piilee laitteen selaimessa tai sen asetuksissa. Ongelma tuskin johtuu ainakaan laitteen tehoista, sillä kokonaisuutena 1GHz:n tuplaydinprosessorilla varustettu Galaxy Tab 8.9 toimii hyvinkin vikkelästi ja sulavasti.

iPadia sirompi muotokieli

Galaxy Tab 8.9:n muotokieli on minimalistisen siro. Laite on vain 8,6 milliä paksu ja painoakin on ainoastaan 465 grammaa. Pyöristetyt reunat vahvistavat siroa vaikutelmaa.

Tabletin takana on 3.2 megapikselin kamera salamalla. Edessä on puolestaan kahden megapikselin kamera videopuheluille. 3,5 mm:n kuulokeliitäntä löytyy kyljestä äänenvoimakkuuspainikkeiden vierestä.

Galaxy Tab 8.9 on kaikin puolin hieman pienempi ja selvästi kevyempi kuin iPad 2. Ja tämä myös tuntuu positiivisella tavalla laitetta käsiteltäessä. Kevyttä laitetta on mukava käyttää eivätkä kädet rasitu helposti. Laatuvaikutelma on kuitenkin iPadissa korkeampi. Siinä missä Galaxy Tab 8.9:n takaosa on hieman halvan oloista muovia, niin iPadissa on jämäkkä ja näyttävä metallinen runko.

Tarkka näyttö, joskaan ei Amoled-tasoa

Galaxy Tabin 8.9 tuumaisen TFT LCD-näytön tarkkuus on 1280 x 800 pikseliä. Kuva on terävä ja kirkas, mutta sen kontrasti ja katselukulma eivät pärjää mahtaville Amoled-näytöille. Silmämääräisesti katsottuna Samsungin näyttö on pitkälti samalla tasolla iPadin kanssa.

Näytön tarkkuuden osalta Samsung vetää kuitenikin pitemmän korren, sillä iPadin 9,7 tuumaisen näytön tarkkuus jää 1024 x 768 pikseliin. Peruskäytössä eroa ei kuitenkaan juuri huomaa.

Kaikkien kosketusnäyttölaitteiden ongelmana tuntuu edelleen olevan sormenjälkien runsas kerääntyminen näyttöön. Samsung ei ole tässä mielessä poikkeus, vaan näyttö kaipaa ajoittain pyyhkäisemistä näpin jäljistä.

Monia etuja, muutamia haittoja

Galaxy Tab 8.9:n kilpailuvaltti ja ehdottomasti positiivisin ominaisuus on sen siro muotoilu ja keveys tabletkoneeksi. Arkisessa käytössä 8.9 tuuman näyttö vaikutti juuri sopivan kokoiselta moneen eri käyttötarkoitukseen. Ja mikä tärkeintä, laite istuu hyvin käsissä. Laitteen etuna iPadiin verrattuna on Android-järjestelmän avoimuus ja muokattavuus.

Laite:

Samsung Galaxy Tab 8.9

Apple iPad 2

Käyttöjärjestelmä:

Android 3.1 Honeycomb

iOS 5

Prosessori:

1 GHz Cortex-A9 -tuplaydinprosessori

1 GHz A5 tuplaydinprosessori

Mitat (korkeus x leveys x syvyys):

230,9 x 157,8 x 8,6 mm

241.2 x 185.7 x 8.8 mm

Paino:

465 g

613 g

Näyttö:

8,9 tuumaa, 800 x 1280 p

9,7 tuumaa, 768 x 1024 p

Muistikapasiteetti:

16 Gt 32 Gt tai 64 Gt

16 Gt 32 Gt tai 64 Gt

Akku:

Videon katselu 9h 21 min

Videon katselu 10 h 26 min

Hinta:

Wi-Fi + 3G 16 Gt 569 e

Wi-Fi + 3G 16Gt: 594 e

(MTV3.Uutiset)

Myöskin suorituskyky on hyvällä tasolla, joskin miinusta tulee yllämainitusta netin takkuilusta joidenkin sivustojen osalta. Laatuvaikutelma voisi olla kuitenkin hieman korkeammalla, etenkin laitteen takaosa antaa hieman liian muovisen vaikutelman verrattuna iPadiin.

Harmillista on myöskin ylimääräisen muistikorttipaikan uupuminen. Etenkin paljon mediatiedostoja kuljettavalle testilaitteemme 16 Gt:n sisäinen muisti saattaa käydä yllättäen liian pieneksi. Tosin myös iPadista puuttuu muistikapasiteetin kasvattamisen mahdollisuus.

16 Gt:n muistilla varustetun 3G Galaxy Tab 8.9:n saa kaupasta vajaalla kuudellasadalla eurolla. Samaa hintaluokkaa edustaa myös vastaavanlainen iPad 2.

Akkukesto on Samsungin laitteessa erittäin hyvä. Engadgetin tekemässä videokatselutestissä Samsungin akku kesti 9 tuntia 21 minuuttia. iPad 2:n akku pisti tosin tätäkin paremmaksi - 10 tuntia 26 minuuttia.

Loppupäätelmämä voidaan todeta, että vaikka Galaxy Tab 8.9 soveltuu Android-fanien lisäksi myös aloittelijoille niin iPadin käyttöliittymä vaikuttaa hieman hiotummalta ja helpommin lähestyttävältä.

Ensi viikon arvostelussa läppärin ja tabletin välimuoto

Joulutestisarjamme viimeisenä tuotteena esittelemme ensi viikolla kahden laitekategorian välimuotoa edustavan mobiililaitteen. Kyseessä on täysiverinen Windows 7 tehopakkaus, joka yhdistelee kannettavan tietokoneen ja tabletkoneen ominaisuuksia.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat