Mainos

Tabletti pukinkonttiin? Hittilaitteet iPad ja Galaxy Tab MTV3:n jouluvertailussa

Kosketusnäytöllisistä tablet-tietokoneista on tullut kuluneena vuonna todellinen hittituote Applen iPadin säestyksellä. Suomessa hiljattain myyntiin tulleelle iPadille varteenotettavin vaihtoehto tulee Samsungilta, jonka Android 2.2 -käyttöjärjestelmällä toimiva Galaxy Tab -kone on ollut niin ikään hyvin suosittu.

MTV3 otti Applen ja Samsungin hittituotteet vertailuun ja selvitti, millä eväillä tuotteet pyrkivät luomaan tekniikan taikaa pukinkonttiin.

Galaxy Tabin ja iPadin perusperiaate on sama: Ne ovat pieniä ja mukavasti mukana kulkevia laitteita, joilla etenkin nettisivujen selailu, sähköpostin tarkistaminen ja monenlainen viihdekäyttö luonnistuu helposti kotona ja matkoilla.

Laitteiden toteutuksessa on kuitenkin selviä eroja, joten käyttäjän kannalta ei ole aivan yhdentekevää, kumpi laite paketista löytyy.

Pieni kova paketti vai isompi kova paketti?

Kumpikin laite toimitetaan tyylikkäässä ja tukevassa pakkauksessa. Jo pakkauksen koko antaa viitteitä siitä, että myös itse tuotteiden koossa on selvät erot: Samsungin paketointiin kuluu nimittäin melkein puolet vähemmän lahjapaperia kuin iPadin paketointiin. Kun innostunut (ja selvästikin kiltisti ollut) lahjan saaja on saanut paketit auki, paljastuu, että Galaxy Tab todellakin on yli puolet iPadia pienempi. Se näyttää minikokoiselta iPadilta ja on myös selvästi iPadia kevyempi.

Kummankin laitteen fyysinen tuntuma on jämäkkä. iPadin alumiininen tausta antaa hieman laadukkaamman vaikutelman kuin Galaxy Tabin valkoinen muovitausta. Toisaalta Samsungin takaa löytyy salamalla varustettu kamera, mitä ei iPadissa puuttuu.

Galaxy Tabista löytyy kilpailijastaan poiketen myös videopuhelukamera edestä, ja siinä on myös muistikorttipaikka ylimääräistä muistikorttia varten.

Todettakoon, että Samsungista löytyvät myös täydet puhelin- ja tekstiviestiominaisuudet toisin kuin kilpailijastaan. Puhelinta voi käyttää kuulokkeiden tai tuotteen kaiuttimen kautta. Käyttäjän ainoaksi puhelimeksi se tuskin kuitenkaan kokonsa puolesta taipuu.

Galaxy Tab matkoille ja iPad sohvalle

Galaxy Tabia pystyy pitelemään helposti yhdellä kädellä, kun taas iPad on suunniteltu kummallakin kädellä pidettäväksi. Kokonsa puolesta Galaxy Tab mahtuu isoon povitaskuun, mutta iPadin kuljettaminen vaatii jo ylimääräisen laukun.

Hieman kärjistäen voi sanoa, että Galaxy Tab on parhaimmillaan liikkeellä ollessa ja matkoilla. Samalla sillä voi tehdä puheluita, joten kännykän ei tarvitse olla aina mukana. Myös valokuvien ottaminen vaikkapa nähtävyyksistä onnistuu kelvollisesti, vaikkakaan kameran laatu ei ole paras mahdollinen.

iPad taas on optimaalisin sohvaperunalle, joka television katselun tai musiikin kuuntelun ohessa haluaa selailla mahdollisimman mukavasti netin tarjontaa.

Näyttöä kerrakseen

Kummankin tuotteen näytöt ovat laadukkaat ja kirkkaat. Käytössä kumpikin kaipaa silloin tällöin puhdistusliinaa, sillä sormenjälkiä kerääntyy molempien kosketusnäyttöjen pintaan nopeaan tahtiin.

Etenkin nettikäytössä Applen iPadin kookkaampi näyttö on Samsungia parempi käyttää. iPadin 9,7 tuumaisen näytön resoluutio on 1024 x 768 pikseliä; Galaxy Tabin 7 tuumaisen näytön tarkkuus on puolestaan 1024 x 600 pikseliä. Näyttöjen kokoeroon ei käytännössä kuitenkaan kiinnitä niin paljon huomiota kuin voisi olettaa. Monikosketusta hyödyntävä "pinch to zoom" -zoomaus toimii kummassakin laitteessa hyvin, ja tämä lisää huomattavasti käyttömukavuutta.

Samsung kykenee toistamaan sivustojen flash-sisältöjä toisin kuin iPad, mutta samalla sivujen käyttö tulee raskaammaksi ja sivustojen vieritys saattaa tökkiä huomattavasti. Flash-ominaisuuden toiminta on kuitenkin hyvä asia, sillä sitä hyödynnetään monilla eri sivustoilla.

Sovelluksia joka lähtöön

Kumpaankin laitteeseen löytyy erilaisia sovelluksia peleistä hyötyohjelmiin enemmän kuin riittävästi tuotteiden online-kaupoista. Molempiin on saatavissa sovelluksia myös työkäyttöä ajatellen, mutta erityisen hyvin ne sopivat vapaa ajalle ja matkoille mukaan otettaviksi.

Tämäkin vertailu on osittain tehty matkan päältä ja toisaalta sohvan pohjalta rennossa asennossa loikoillen. Ja juuri tämänlaisessa käytössä sekä Galaxy Tab että iPad erottautuvat edukseen perinteisistä kannettavista tietokoneista. Niiden käyttö on vaivatonta ja mukavaa.

Suuret näytöt pieksevät myös älypuhelimien näytöt muutenkin kuin helpommassa nettiselailussa. Otetaanpa esimerkiksi suomalaisen Rovio-yhtiön hittipeli Angry Birds, jonka pelaaminen on älypuhelimilla hauskaa ajanvietettä. Tabletkoneiden isommilta näytöiltä pelaaminen on - no, vieläkin mukavampaa.

Etenkin Samsungin tapauksessa suuri näyttö saattaa kuitenkin joidenkin sovellusten kohdalla toimia heikosti. Android Marketista saatavat ohjelmat on nimittäin tarkoitettu pääsääntöisesti noin nelituumaisille älypuhelimille. Joissakin tuotearvosteluissa onkin jo todettu, että älypuhelimille kehitetyt sovellukset eivät näytä hyvältä Galaxy Tabin 7-tuumaisella näytöllä. Pienen testailun perusteella Andoid-sovellukset kuitenkin toimivat pääasiassa Galaxy Tabissa mukavasti. Tosin joissakin tapauksissa kuva ei skaalaudu koko näytölle, vaan kuvan ympärille jää mustat reunat ja tästä syntyy kieltämättä pienehkö keskeneräisyyden vaikutelma.

Varta vasten iPadille suunnattuja ohjelmistoja ja laitteen suurempaa näyttöä hyödyntäviä HD-versioita löytyy hyvin App Storesta. Kokonaisuudessaan Apple voittaa Samsungin nimenomaan tabletlaitteille tarkoitettujen sovellusten osuudessa.

Lehtiä ja kirjoja pystyy kummallakin laitteella lukemaan, tosin tällä hetkellä iPadille saatavilla oleva tarjonta päihittää kilpailijansa selvästi. Muutenkin etenkin aikakauslehtien lukeminen on kätevämpää isommalta näytöltä.

Näppäimistön käytössä huomattavat erot

Laitteiden kokoero aiheuttaa käytännön eroja myös kosketusnäppäimistön käytölle. Galaxy Tabia voi näppäillä kätevästi peukaloilla samalla kun laitetta pitelee kummastakin reunasta kiinni. Sen sijaan kymmensormijärjestelmään näppäimistön koko ei sovellu. Käyttö muistuttaa älypuhelimien näppäilyä, mutta se on helpompaa.

iPadin suurempaa näppäimistöä tulee puolestaan käytettyä siten, että laitetta näppäilee toisella kädellä ja toisella kädellä pitää laitteesta kiinni. Jos laite on polvien varassa tai vaikka pöydällä, voi näppäimistöä käyttää lähestulkoon kymmensormijärjestelmällä.

Laitteet eri käyttäjäryhmille

Kumpi laite sitten sopii itse kullekin? Galaxy Tab ja iPad muodostavat tabletkoneiden kentällä käyttötuntumaltaan samanlaisen jaottelun kuin älypuhelinten osalta yhtiöiden Galaxy S ja iPhone -mallit.

iPad on loppuun asti käyttäjälle hiottu tyylikäs ja varmatoiminen tuote. Galaxy Tab puolestaan tarjoaa laajemmat eväät toimintojen muokkaukseen, eikä se ole alustana niin rajoitettu kuin Applen tuotteet.

Luultavasti iPadin valitsevatkin sellaiset ihmiset, jotka ovat myös valinneet puhelimekseen iPhonen- Moni Android-puhelimen ostaja taas varmasti harkitsee vakavasti Galaxy Tabin valitsemista.

Kumpikaan laite ei varmasti petä käyttäjänsä odotuksia. Tabletkoneita tullaan varmasti näkemään tulevana vuonna kotimaan markkinoilla yhä suuremmalla valikoimalla ja voisi ennustaa, että tabletit ovat hittituote myös vuoden päästä jouluna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.