Paikallisuus turvattava opetussuunnitelmissa

Opetussuunnitelmien uudistus ja tuntijako nousivat keskeisiksi aiheiksi Itä-Suomen opettajapäivillä Kuopiossa tänään. Joka kolmas vuosi järjestettävä ISO-tapahtuma keräsi noin 3000 Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n jäsentä.

Opetussuunnitelmaperusteita laadittaessa 1990-luvulla päätösvaltaa siirrettiin paikalliselle tasolle kuntiin, kouluihin ja opettajille, jotta paremmin voitiin vastata yhteiskunnasta tuleviin muutosvaatimuksiin.

Opetussuunnitelman perusteita ollaan nyt uudistamassa. Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön päällikkö Anneli Kangasvieri katsoi, että opetushallituksen toimivaltaa ei ole perusteltua laajentaa, vaan paikalliselle päätöksenteolle pitää jättää väljyyttä. -Paikallisille päättäjille on turvattava riittävän väljät mahdollisuudet opetussuunnitelmien laatimiseen ja koulutuksen järjestämiseen. Kunnissa tunnetaan parhaiten paikalliset tarpeet.

Kuntaliiton mielestä on vaarana, että opetussuunnitelmat määrätään valtakunnallisesti liian yksityiskohtaisesti ja siten vaarannetaan paikallisen kehittämisen mahdollisuudet. -On selvitettävä, ollaanko opetussuunnitelman perusteita laatimassa sen toimivallan rajoissa, mikä opetushallitukselle on laissa annettu eli päättää opetuksen tavoitteista ja keskeisistä sisällöistä. Opetussuunnitelman perusteista määrääminen on rajoitettava vain siihen, mihin valtuutussäännös antaa nykyisellään toimivallan, Kangasvieri tähdensi.

Koulutukseen halutaan laatusuositukset

OAJ:n puheenjohtajan Erkki Kangasniemen mielestä seuraavan hallituksen tulee laatia koulutuksen järjestäjille laatusuositukset, jotta koulutus olisi riittävän tasokasta koko maassa. -Ei ole oikein, että se mihin kuntaan lapsi sattuu syntymään, vaikuttaa ratkaisevasti saadun opetuksen ja ohjauksen laatuun ja määrään.

Kangasniemen mukaan kuntalaisten peruspalvelujen turvaamisen ja talouden näkökulmasta meillä kuntien luku on ainakin puolet liian suuri. -Kuntaliitoksilla olisikin todella kiire. Pahimpaan jamaan joutuneita kuntia eivät taida pelastaa edes kuntaliitokset tai kuntayhteistyö. Ne kaatunevat ennemmin tai myöhemmin valtion holhoukseen, Kangasniemi arvioi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat