Paikallista sopimista puidaan nyt Säätytalolla – työntekijäpuoli lataa yhä toivonsa perussuomalaisiin

Hallitusneuvotteluissa on esillä paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin.

Hallitusneuvotteluiden työmarkkinapöydässä on tällä viikolla edetty paikallisen sopimisen puimiseen.  

Useat työmarkkinaosapuolet ovat olleet kuultavana aiheesta "paikallisen sopimisen lisääminen".

Yksi keskeisimmistä esillä olevista asioista on paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin eli työnantajajärjestöön kuulumattomiin yrityksiin.

Tällä hetkellä paikallista sopimista on rajoitettu järjestäytymättömissä yrityksissä. Jos valtakunnallisessa työehtosopimuksissa on annettu mahdollisuus sopia paikallisesti esimerkiksi työaikoihin liittyvistä asioista, lain mukaan se on kiellettyä järjestäytymättömissä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavissa yrityksissä.

Kokoomus, RKP ja Kd valmiita laajentamaan paikallista sopimista

Työnantajajärjestöt, kuten elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen yrittäjät ja Teknologiateollisuus ovat pitkään ajaneet paikallisen sopimisen lisäämistä. Työnantajapuoli toivookin, että pitkään esillä ollut paikallisen sopimisen lisääminen etenisi Säätytalon neuvotteluissa.

Työntekijäpuoli puolestaan on huolissaan siitä, että paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömään kenttään heikentäisi työntekijän asemaa.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista löytyy laajasti tukea paikallisen sopimisen lisäämiselle. 

Kokoomus ja RKP ja kristillisdemokraatit ovat ajaneet sopimisen kiellon poistamista. Siksi työntekijäpuolen toiveet kohdistuvat nyt perussuomalaisiin.

Perussuomalaisten linja on, että työmarkkinoiden joustoa voidaan lisätä paikallista sopimista kehittämällä. Puolueen linja paikallisen sopimisen laajentamiseen on kuitenkin yhä kysymysmerkki, kerrotaan työntekijäleiristä.

Pelkona on, että vaikka perussuomalaiset puolustaa esimerkiksi työehtosopimusten yleissitovuutta ja työntekijän asemaa, puolue taipuu kompromisseihin työmarkkinapöydässä. Perussuomalaisille tärkein kysymys on ollut maahanmuuton rajoittaminen.

– Kyllä siellä ymmärretään riskit, mutta kun kompromisseja haetaan, niin jostain joustetaan. Pelkäämme, että sieltä tulee ratkaisuja, jotka ovat kestämättömiä järjestelmämme kannalta, työntekijäjärjestöstä pohditaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelupöydässä on pohdittu muun muassa sitä, että järjestäytymisasteen laskiessa paikallisen sopimisen kieltoja on tarkasteltava uudelleen.

Työnantajapuolen mielestä järjestäytymättömät yritykset ovat tällä hetkellä eriarvoisessa asemassa, ja siksi paikallisen sopiminen tulisi mahdollistaa myös niissä.

Paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin yrityksiin oli vähällä edetä Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella. Kompromissiesitys kaatui lopulta Suomen yrittäjien vastustustukseen. Yrittäjät pelkäsi esityksen johtavan luottamusmiespakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat