Mainos

Päijänne-tunnelin ahtauma aiotaan ohittaa

Pääkaupunkiseudulle vettä johtavasta Päijänne-tunnelista löytynyt ahtauma kierretään ilmeisesti ohitustunnelin avulla. Tuoreiden robottitutkimusten perusteella ahtauman ohittaminen on tunnelin korjaukseen paras vaihtoehto.

-Tämänhetkisten robottitutkimusten perusteella näyttää siltä, että ohitustunneli olisi varteenotettavin vaihtoehto, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Hirsto Pääkaupungin Vesi Oy:stä.

Hirsto arvioi, että korjauksiin päästään toukokuun alussa. Ohitustunnelin kustannuksiin uskotaan menevän noin kymmenen miljoonaa markkaa.

Viimeisimmissä pääsiäisen ajan tutkimuksissa robotti on tavoittanut ahtauman toisen pään ja ahtaumakohdan pituudeksi on arvioitu 20 metriä. Muita vaurioita ei tunnelissa uskota olevan.

Ohitustunnelin rakentaminen sallii sen, että korjaustöiden ajankin pääkaupunkiseudulla voidaan käyttää Päijänteen vettä. Jos korjaukset tehtäisiin tunnelin sisällä, tunneli jouduttaisiin tyhjentämään ja pääkaupunkiseudulla pitäisi turvautua varavesijärjestelmiin.

-Tavoitteena on se, ettei pääkaupunkiseudulla tarvitsisi korjauksen aikana käyttää muuta raakavettä kuin Päijänteen vettä.

Päijänne-tunnelia on tutkittu nyt yhteensä 20 kilometriä. Kaikkiaan 120 kilometriä pitkää tunnelia on tarkoitus tutkia robotilla vielä ainakin reilun viikon ajan. Päijänne-tunneli on ollut käytössä jo 16 vuotta.

Päijänne-tunnelin veden paineen havaittiin vähentyneen viime syksynä. Veden laatu on pysynyt koko ajan ennallaan, eikä kuntien vesilaitosten ole tarvinnut ryhtyä poikkeusjärjestelyihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.