Pahimmillaan identiteettivarkauden aiheuttamat kustannukset lankeavat omaan nilkkaan – ohjeet, miten suojaudut katalalta rikokselta

Identiteettivarkaudet puhuttavat nyt ihmisiä. Kerroimme eilen kuopiolaisesta Jarista, joka joutui tietovuodon seurauksena identiteettivarkauden uhriksi. Ylelle antamassaan haastattelussa mies kertoi saaneensa laskuja 22 tuhannen euron edestä.

Identiteettivarkausrikosten tekijät ovat usein ammattilaisia, joita on vaikea saattaa vastuuseen teoistaan. He osaavat peittää jälkiään tehokkaasti.

Yleensä identiteettivarkaudella tavoitellaan rahallista hyötyä. Identiteettivarkaus aiheuttaa rikoksen uhrille päänvaivaa ja yllättäviä laskuja tuotteista, joita ei koskaan ole itse tilannut. 

Vastuu identiteettivarkautta seuranneista kustannuksista saattaakin langeta omaan nilkkaan, kerrotaan Mandatum Life henkivakuutusyhtiön verkkojulkaisussa.

– Identiteettivarkauden kustannuksia ovat muun muassa raha ja maine. Identiteettivarkauksien selvittelyyn kuluu myös aikaa ja vaivaa, kertoo Suomen Erillisverkot -konsernin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Henry Kylänlahti Mandatum Lifen sivulla.

Kaiken muun harmin lisäksi yksityishenkilö voi identiteettivarkauden lisäksi menettää esimerkiksi luottotietonsa. Aina rikoksia ei Mandatum Lifen mukaan saada aina kiinni, jolloin kustannukset jakaantuvat uhrin ja muiden tahojen välille.

Jari kertoo Ylelle karmivasta kohtalostaan: Verkkoon vuotaneet tiedot toivat 22 tuhannen euron laskut

– Esimerkiksi maksukorttirikoksissa kortin myöntäjä vastaa väärinkäytöstä aiheutuneista välittömistä tappioista ainoastaan silloin kun kortinhaltija on noudattanut korttiehtojen mukaista huolellisuutta, sanoo Kylänlahti.

Näin suojaudut identiteettivarkailta

Identiteettivarkaalta voi suojautua monin keinoin. Näillä vinkeillä pääset ainakin hieman turvallisemmille vesille.

1. Hävitä painettu henkilötieto huolellisesti: Paperiroskien seasta tai avonaisesta postilaatikosta henkilötiedot voivat edelleen päätyä helposti vääriin käsiin.

2. Luovuta henkilötunnus ja -tiedot vain painavista syistä. Lähtökohtaisesti henkilötunnusta ei tarvitse luovuttaa puhelimitse.

3. Verkkopankkitunnuksia tai maksukortin tietoja ei koskaan tarvitse luovuttaa puhelimitse.

4. Suhtaudu uskomattomiin tarjouksiin epäilevästi. Identiteettivaras voi esiintyä yrityksenä, joka tarjoaa sinulle tuotteita uskomattoman edullisesti.

5. Tarkkaile sähköpostin lähettäjiä ja erikoisia pyyntöjä. Suhtaudu aina epäilevästi, kun sinua pyydetään vaihtamaan salasanoja ja kirjautumaan palveluun.

6. Käytä eri paikoissa aina eri salasanoja. Maksukortin tunnuslukua ei saa säilyttää koskaan kortin yhteydessä.

7. Seuraa ja hallinnoi tilejäsi. Mikäli huomaat asiattomia maksuja (pieniäkin), ilmoita näistä välittömästi maksukortin myöntäjälle. Pidä tileilläsi ja maksukorteillasi järkevät nosto- ja maksurajat.

8. Minimoi riskit varkauden sattumisen varalle, mikäli joudut uhriksi, ota heti yhteys maksukortin myöntäjään ja poliisiin. Säilytä todisteet.

9. Tee vaaditut päivitykset laitteiden ohjelmistoihin ja haittaohjelmiin. Ajankohtaiset päivitykset suojaavat laitteitasi tietomurroilta.

10. Mikäli identiteettivarkauden riski on kohdallasi korkea, voit tehdä tietojenluovutuskiellon Väestörekisterikeskukseen, maistraattiin ja Trafiin.

Lähde: Mandatumn Life

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja