Paavo Lipponen täyttää 80 vuotta – luottamuksen ilmapiirin rapautuminen Suomessa huolettaa politiikan konkaria

17:30
Entinen pääministeri Paavo Lipponen täyttää 80 vuotta - näin hän kommentoi politiikan nykymenoa.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut entinen pääministeri Paavo Lipponen täyttää perjantaina 80 vuotta.

Lipponen kertoo saaneensa ensimmäisen annoksen Pfizer-Biontechin koronarokotetta ja juhlivansa merkkipäiväänsä lähipiirin kesken. 

Entinen pääministeri sanoo olevansa tyytyväinen koronakriisin hoitoon Suomessa.

– Virheitäkin on tehty, mutta kokonaisuudessaan on mennyt hyvin moniin muihin maihin verrattuna. Hallituksella ja eduskunnalla on ollut suurin vastuu mutta myös kansalaisten luottamus ja hyvä käytös ovat olleet Suomen vahvuus. 

Lipposen mukaan keskinäinen luottamuksen ilmapiiri on aina ollut Suomen valttikortti. Nyt huolta aiheuttaa sen rapautuminen.

– Keskinäinen luottamuksen ilmapiiri on ollut tärkeää myös talouden menestyksessä. Suurin huoleni on, että se rapistuu. Nyt on vähän sellaisia merkkejä ilmassa, että kaikkia ei kiinnosta sen ylläpitäminen.

Lipponen ei tarkentanut, mihin hän luottamuksen rapautumisella viittaa. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että esimerkiksi kehysriihineuvotteluissa päästään sopuun työllisyystoimista.

– Kyllä sieltä tulee kompromissi, sillä järkevät ihmiset ovat pöydässä. Toivon, että tämä ei ole millekään puolueelle miehuuskoe, että nyt pitää näyttää. 

"Velanottoa kauhistellaan liikaa"

– Mitä tulee talouspolitiikkaan, niin tarvitsemme investointeja tulevaan kasvuun. Esimerkiksi investointien edistäminen ja tutkimus- ja kehitysmenojen kasvattaminen sopivat tähän aikaan. Vihreä siirtymä puolestaan on elinehto koko Euroopalle.

Lipponen ei ole huolissaan valtion velkaantumiseta.

– Velanottoa kauhistellaan liikaa. Jos verrataan Eurooppaa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, niin jäämme väliinputoajiksi, jos satsaukset ovat liian vaatimattomia. Tulee olla rohkeutta laittaa kasvu käyntiin kestävillä tulevaisuusinvestoinneilla. 

Lipponen muistelee, että esimerkiksi 1990-luvulla Esko Ahon hallituksen aikana ja myöhemmin Lipposen hallitusten aikana vuosina 1995-2003 panostettiin tutkimus- ja kehitystoimintaan.

– Tuolloin tehtiin tärkeitä päätöksiä ja Suomi nousi vuoteen 2003 mennessä maailman ykköseksi kestävässä kehityksessä. Tuolloinkin keskeistä oli työmarkkinoilla vallinnut luottamus. 

Lipposen mukaan päällimmäisenä tunteena hänen omalta, vuosikymmeniä kestäneeltä uraltaan on kiitollisuus.

– Kiitollisuus siitä, että on saanut olla mukana tekemässä paljon asioita. Mielessä on ihmisten perimmäinen myötätuntoisuus ja halu osallistua. Ja nyt täytyy olla kiitollinen jokaisesta päivästä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja