Mainos

Päät yhdessä syntyneet kaksivuotiaat kaksoset onnistuttiin erottamaan toisistaan – leikkaukset veivät yli 50 tuntia

Päistään toisistaan kiinni syntyneiden kaksosten leikkaus onnistui lontoolaisessa sairaalassa.

Kaksivuotiaat kaksoset Safa ja Marwa syntyivät Pakistanissa päistään toisiinsa kiinnittyneinä.

Nyt kaksosia hoitaneesta sairaalasta on kantautunut hyviä uutisia: Haastavat, yhteensä 50 tuntia kestäneet erottamisleikkaukset ovat onnistuneet Lontoossa Great Ormond Street -sairaalassa.

Leikkauksiin osallistui yhteensä noin sata henkilöä. Leikkausoperaatio alkoi viime lokakuussa, jolloin tytöt olivat 19 kuukauden ikäisiä. Viimeinen leikkaus tehtiin 11. helmikuuta.

Päästä yhteen kasvaneet kaksoset syntyivät keisarinleikkauksella. Heidän pääkallonsa ja verisuonensa olivat kiinnittyneinä toisiinsa. Lääkärit käyttivät hyödykseen 3D-tulostusta ja virtuaalitodellisuutta mallintaessaan lasten päiden rakennetta. 3D-tulosteilla kirurgit kykenivät myös harjoittelemaan haastavia leikkauksia etukäteen. Yksityinen lahjoittaja, pakistanilainen liikemies, maksoi leikkaukset.

Sairaala on julkaissut runsaasti videoita haastaviin leikkauksiin liittyen. 

Täysin ongelmitta leikkaukset eivät sujuneet, sillä toinen kaksosista sai aivohalvauksen yhden operaation aikana. Kirurgit onnistuivat pelastamaan tilanteen, ja kaikki päättyi hyvin.

Kaksosten äiti oli leikkausten jälkeen onnellinen.

– Olemme paljon velkaa sairaalalle ja sen henkilökunnalle, ja haluaisimme kiittää heitä kaikesta. Olemme äärimmäisen innoissamme tulevasta, 34-vuotias äiti Zainab Bibi sanoi mukaan.

Kaksosten isä menehtyi sydänkohtaukseen äidin raskauden aikana. Kun tytöt pääsivät sairaalasta viimein heinäkuun alussa, äidin ja tytärten luo Lontooseen muuttivat myös lasten isoäiti ja setä. Lapset käyvät nyt päivittäin fysioterapiassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC pääsi seuraamaan lasten matkaa lähietäisyydeltä yksinoikeudella. Artikkelissa äiti Bibi kuvailee hetkeä, jolloin hänelle synnytyksen jälkeen näytettin valokuva vastasyntyneistä vauvoista. Hän kuvailee sen olleen rakkautta ensisilmäyksellä. 

– He olivat hyvin kauniita ja heillä oli kauniit hiukset ja valkoinen iho. En edes ajatellut silloin sitä, että he olivat kiinni toisissaan. He ovat Jumalan antamia, Bibi sanoo.  

Samassa sairaalassa onnistuttiin erottamaan päästä yhteen kasvaneet kaksoset myös 2006 ja 2011. Päistään yhteen kasvaneet kaksoset ovat äärimmäisen harvinaisia, ja useimmat niistä eivät selviä hengissä synnytyksen jälkeen yli vuorokautta. Päistään yhteen kasvaneet kaksoset on onnistuttu erottamaan toisistaan noin 60 kertaa, joista ensimmäinen yritys tehtiin jo vuonna 1952.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja