Mainos

Pääseekö suomalaisopiskelijoiden satelliitti vihdoin matkaan? – "Sääolosuhteet vaikuttavat suotuisilta"

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnitteleman Aalto-2-satelliitin laukaisu on viivästynyt useita kertoja. Kauan odotetun avaruusmatkan on vihdoin määrä alkaa tänään iltakuuden jälkeen Suomen aikaa.

Satelliitin rakennustöitä Aalto-yliopistossa johtanut professori Jaan Praks kertoo, että syyt laukaisun myöhästymiselle ovat monisyisiä.

– Projektin ensimmäisen laukaisun piti tapahtua venäläisellä raketilla, mutta rakettia on monta kertaa vaihdettu. Nyt on sitten päädytty kansainvälisen avaruusaseman kelkkaan. Tämäkin lähtö on monesta pienestä teknisestä viasta johtuen viivästynyt. Nyt olemme kuitenkin viimein lähdössä.

Satelliitti odottaa parhaillaan lähtölaskentaa Cygnus-rahtialuksen sisällä Atlas 5 -raketissa Floridassa, Yhdysvalloissa.

Ensimmäinen mahdollinen laukaisuikkuna avautuu hieman iltakuuden jälkeen Suomen aikaa. Praksin mukaan olosuhteet vaikuttavat tällä sopivilta laukaisuun. Esimerkiksi kova tuuli, sade tai kylmyys voisi kuitenkin vielä viivästyttää lähtöä.

Aalto-yliopiston väki jännää laukaisua Suomesta käsin.

– Valitettavasti meillä ei ole sellaisia resursseja, että olisimme voineet lähettää opiskelijadelegaatiota Floridaan. Katsomme opiskelijatiimin kanssa suoraa lähetystä laukaisusta täällä yliopistolla.

Aalto-2 laukaistaan Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle osana QB50-missiota yhdessä 28 muun pienen satelliitin kanssa. Aalto-2:n tehtävänä tarkoitus on tutkia Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen ominaisuuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.