Mainos

Pääseekö Lapissa rinteisiin? Lumivyöryjen todennäköisyys huomattava Lapin tuntureilla

Ilmatieteen laitos varoittaa lumivyöryjen vaarasta Lapin tuntureilla. Ennusteen mukaan lumivyöryriski on huomattava ainakin tämän ja huomisen päivän.

Lumivyöryjen riski on kasvanut lumisateiden ja tuulen vuoksi. Varoitus on laadittu kuudelle Pohjois-Suomen tunturialueelle.

Ylihuomenna lumivyöryriskin ennustetaan tippuvan kolmostasolta kohtalaiselle tasolle kaksi, kertoo meteorologi Jorma Koskela Ilmatieteen laitoksen Rovaniemen yksiköstä.

– Lumisade on päättymässä ensi yönä, mutta tuulta on vielä huomenna jonkin verran, joten huomennakin riski on vielä huomattavalla tasolla. Seuraava lumisade tulee ennusteen mukaan tiistaina, joten sitä ennen lumivyöryjen todennäköisyys ehtii laskea kohtalaiselle tasolle.

Hiihtokeskusten sivuilta löytyy myös lumivyöryvaroituksia. Muun muassa Ylläksen Ski Patrol kehottaa varovaisuuteen suojan puoleisilla jyrkänteillä, joihin on kertynyt runsaasti tuiskulunta.

– Tuiskulunta kertyy erityisesti harjanteiden alle, painanteisiin ja kuruihin. Yksittäisen hiihtäjän mahdollisuus laukaista vyöry on suurimmillaan paikoissa, joissa tuiskulumilaatta on ohut ja/tai pehmeä, partio kertoo.

Koskelan mukaan suurin vaara lumivyöryille on siellä, missä lumi on luonnontilassa. Hoidetuilla laskettelurinteissä lumi tampataan niin, ettei se lähtisi liikkeelle.

– Joillakin ihmisillä on kuitenkin halu mennä sinne (luonnontilaiselle alueelle), ja sehän on kiva lasketella puhtaalla lumella.

Koskela kertoo olevan tyypillistä, että lumivyöryjen todennäköisyys on tähän aikaan vuodesta riskitasolla kolme.

– Lunta on riittävästi, niin silloin se riski on suuri. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.