Pään ja kaulan alueen syöpiin aletaan tutkia uutta täsmähoitoa HUS:ssa – laite ensimmäinen maailmassa sairaalakäytössä

Suomessa aloitetaan pään ja kaulan alueen syöpien täsmähoito 9:29
Suomessa aloitetaan pään ja kaulan alueen syöpien täsmähoito. Katso videolta Viiden jälkeen -ohjelman haastattelu!

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri saa ensimmäisenä maailmassa käyttöönsä laitteen, jolla voidaan antaa sairaalassa uudenlaista BNCT-sädehoitoa. Tutkimushoidot aloitetaan näillä näkymin vuoden 2021 helmikuussa.

– BNCT eli boorineutronikaappaushoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Siinä tiputetaan potilaan verisuoneen booria ja sen kantaja-ainetta, jonka avulla boori hakeutuu syöpäkasvaimeen. Kantaja-aine toimii osoitelappuna boorille, HUSin Syöpäklinikan johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo.

Tiputuksen jälkeen potilaan kasvainalueelle suunnataan sädehoitoa neutroneilla. Kasvaimen sisään hakeutuneet booriatomit halkeavat ja kasvaimeen muodostunut suuri säteilyannos tuhoaa syöpäsoluja. Se ikään kuin räjäyttää kasvaimen.

– Hoidon etuna on se, että se säästää tervettä kudosta. Tarvittava sädeannos voidaan antaa jopa yhdellä tai kahdella hoitokerralla, kun sädehoito voi kestää useita viikkoja, Mattson iloitsee.

BNCT-hoito voidaan yhdistää tavanomaiseen sädehoitoon ja joihinkin syöpälääkehoitoihin. Ensimmäiseksi hoidetaan paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Sitä voidaan antaa myös sellaisiin kasvaimiin, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

Hoitoa annettiin ensin Otaniemen ydinreaktorilla

Näitä hoitoja annettiin jo vuosina 1999–2012 HUSissa Otaniemessä VTT:n tutkimusreaktorilla.

– Hoidoilla oli lupaavia tuloksia. Mutta reaktori jouduttiin sulkemaan ja BNCT-hoidot loppuivat. Nyt hoidot siis käynnistetään uudestaan sairaala-alueelle sijoitettavalla neutroneja tuottavalla kiihdyttimellä, Mattson kertoo.

HUS ja yhdysvaltalainen Neutron Therapeutics solmivat vuonna 2016 sopimuksen maailman ensimmäisen sairaalakäyttöön soveltuvan BNCT-laitteen eli neutroneja tuottavan kiihdyttimen sijoittamisesta HUSiin. NuBeam-kiihdytin on testausvaiheessa.

– He ottivat meihin Amerikasta yhteyttä ja halusivat sijoittaa sen suomalaisen tutkimusryhmän yhteyteen. Valitettavasti koronaepidemia on hidastanut tätä kehitystä. Sen piti olla käytössä jo ensi syksynä, Mattson harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat