Ruotsin pääministeri Löfven puolustelee kohua herättänyttä shoppailuaan – vaimon joululahja oli hankittava: "En ole koskaan ostanut mitään netistä"

8:04
Tehohoitopaikat hupenevat ja kuolemat lisääntyvät. Kirjeenvaihtaja kertoo, miten vakava Ruotsin koronatilanne on.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on kommentoinut ensimmäistä kertaa sitä, kun hän kävi omista suosituksistaan huolimatta ostoksilla ilman maskia ennen joulua.

Löfven nähtiin Tukholman keskustassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa muutama päivä ennen joulua.

Ruotsalaislehtien mukaan Löfven vieraili Gallerian-ostoskeskuksessa 20. joulukuuta. Vain pari päivää aiemmin maan hallitus oli kehottanut ihmisiä välttämään ostoskeskuksia, jottei jouluruuhkia pääsisi syntymään.

Expressenin haastatteleman silminnäkijän mukaan Löfvenillä ei ollut kasvoillaan maskia, mutta hän oli liikkeellä aamuaikaan.

Pakko ostaa lahja vaimolle

Nyt Löfven on kommentoinut tapausta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

– Ymmärrän täysin, että se on ihmisten mielestä omituista, hän sanoo ja huomauttaa, että hän on syksyn aikana vähentänyt huomattavasta käyntejään kaupoissa ja ravintoloissa.

Hän korostaa, että aina kun hän on käynyt ulkona, hän on tehnyt sen koronaturvallisella tavalla.

Pääministeri toteaa, että hieman ennen joulua hänen oli kuitenkin ollut pakko lähteä ostamaan joululahja vaimolleen Ullalle.

– En ole koskaan ostanut mitään netistä. Taidan kuulua siihen sukupolveen, hän sanoo.

– Näin jälkikäteen ajateltuna on selvää, että olisin voinut miettiä lahjan ostamista Ullalle jo aikaisemmin.

Löfvenin mukaan kauppakeskuksessa ei ollut silloin paljon ihmisiä, kun hän asioi siellä.

Tilanteesta entistä kiusallisemman tekee se, että Löfven itse kritisoi äskettäin oikeusministeri Morgan Johanssonia, joka myönsi käyneensä joulun välipäivinä alennusmyynneissä vastoin suosituksia.

Myös muut rikkoneet suosituksia

Löfven ja Johansson eivät ole ainoita ruotsalaisia virkamiehiä, jotka eivät ole noudattaneet omia suosituksiaan. Maan valtiovarainministeri Magdalena Andersson nähtiin hiihtämässä tuntureilla ja valmiusviraston MSB:n pääjohtaja Dan Eliasson on puolestaan tehnyt korona-aikana matkan Kanariansaarille. 

Eliasson kertoi aiemmin matkan olleen välttämätön, sillä hänen tyttärensä asuu Kanarialla, mutta Dagens Nyheterin mukaan tytär ei asu pysyvästi siellä vaan on kirjoilla Tukholmassa.

Asiasta nousseen kohun vuoksi Eliasson pyysi keskiviikkona eroa tehtävästään.

Suomessa Löfvenin joulushoppailun kommentoinnista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja