Pääministeri Marin valottaa hallituksen suunnitelmia eduskunnalle – luvassa kipakkaa keskustelua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) antaa tänään eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2020 sekä keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä.

Pääministerin ilmoitus annetaan valtiopäivien avauskeskustelussa, joka alkaa eduskunnassa iltapäivästä kello kahdelta. Odotettavissa on ainakin tiukkaa keskustelua hallituksen talouspolitiikasta ja hoitajamitoituksesta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viime viikolla, että sitovaa hoitajamitoitusta kaavaillaan rahoitettavaksi muun muassa yksityisen hoidon Kela-korvauksia supistamalla, ostopalveluita tehostamalla ja digitalisaatiota kehittämällä.

Valtiopäivien ensimmäinen suullinen kyselytunti on puolestaan luvassa tämän viikon torstaina.

Niinistö valtiopäivien avajaisissa vihapuheesta: Raskaita leimoja ei pidä lyödä löysin perustein

Presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät 2020 viime viikon keskiviikkona.

Niinistö pohti eduskunnalle pitämässään puheessaan vihapuhetta ja sen syntymistä. Hänen mukaansa raskaita leimoja, suunnasta tai toisesta, ei pidä lyödä löysin perustein.

Jos aiheettomat nimittelyt arkipäiväistyvät, niiden vaikutus laimenee, Niinistö muotoili puheessaan.

Hän pohti, millainen kehityskulku saa ihmisen myötäilemään tai ainakin sulkemaan silmänsä toiminnalta, jota hän vain vähän aiemmin ei olisi osannut kuvitellakaan tapahtuvan.

– Ketju näyttää lähtevän vastakkainasettelusta asteittain nousevaan vihaan ja lopuksi inhimillisyyden katoamiseen. Näin aivan tavallisena pidetystä ihmisestä voi sukeutua ensin sanan ja sitten tekojen julmuri, presidentti sanoi.

Niinistö puhui myös globaalin terveysturvallisuuden tärkeydestä. Hänen mukaansa koronaviruksen leviäminen on korostanut aiheen merkittävyyttä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja