Pääministeri Marin puolusti suorassa lähetyksessä hallituksensa työllisyystoimia – selitti myös katoamistaan Säätytalolta

4:51
Katso videolta koko haastattelu!

Hallitus siirsi torstaina päättyneessä budjettiriihessä suuret työllisyyspäätökset ensi keväälle. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi Seitsemän uutisissa, että budjettiriihessä keskityttiin nopeavaikutteisiin työllisyystoimiin, jotka auttavat työvoimapulaan.

Nyt ensi helmikuussa hallituksen pitäisi punoa kasaan 110 miljoonan euron työllisyyspaketti. Saarikon mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi muutoksia työttömyysturvaan.

Kymmenen uutisissa vieraillut pääministeri Sanna Marin (sd.) oli samoilla linjoilla Saarikon kanssa siinä, että budjettiriihessä pyrittiin nopeisiin toimiin. Muuten hän puolusti hallituksensa tekemää työllisyyspolitiikkaa.

– Olemme tehneet jo mittavat työllisyystoimet, enemmän kuin hallitusohjelmassa sovimme. Sen lisäksi olemme asettaneet uusia tavoitteita, koska olemme saavuttaneet aikaisemmat. Näiden osalta helmikuun puolessa välissä tulemme tekemään koko 110 miljoonan euron paketin kasaan kerralla ja valmistelua par’aikaa tehdään, Marin sanoi.

Marin ei lähtenyt avaamaan, mitä toimia helmikuussa päätettävään 110 miljoonan euron pakettiin mahdollisesti kuuluu.

– Minä en ole pääministerinä tehnyt sellaisia avauksia etukäteen, vaan olen pyytänyt varmistamaan sen, että sopu lopulta syntyy. Valmistelutyötä tehdään useista eri toimenpiteistä ja hallitus lopulta yhdessä ratkaisee, mitkä ovat ne välineet, mitä haluamme käyttää.

Marin uskoo ilmastotoimiin

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen arvosteli tänään MTV Uutisille budjettiesityksen ilmastotoimia ja kuvaili niitä riittämättömäksi.

Ilmastopaneeli on arvioimassa ensi keväänä hallituksen toimien riittävyyttä. Marin kuitenkin uskoo, että nyt tehdyt päätökset ovat riittäviä.

– Itse uskon, että toimet, josta päätimme tulevat riittämään. Meillä oli noin 11 megatonnin päästövähennyskuilu täytettävänä ja saimme saavutettua tämän ja päällekin eli 14–15 megatonnia. Toki tässä on vielä työtä tehtävänä, esimerkiksi moni lainvalmisteluhanke on kesken. Näitä jatketaan, että toimenpiteet purevat, Marin sanoi.

Marin poistui neuvotteluista

Yhtenä budjettiriihen erikoisuutena oli se, että Marin ja puolueiden puheenjohtajat jättivät neuvottelut keskiviikkona, sillä ilmastotoimista ei syntynyt sopua.

Vihreät ja keskusta jatkoivat neuvottelua pienryhmissä. Vihreissä Marinin liikettä on tulkittu siten, että SDP ei välitä niin paljoa ilmastotoimista. Marin kiisti jyrkästi väitteen.

– Tämä tulkinta on väärä. Olimme tuossa vaiheessa jo kuusi päivää keskustelleet viisikon kanssa ja etenemistä ei mielestäni ollut tapahtunut, joten ajattelin niin, että on hyvä, että kaksi puoluetta, jolla on hyvin vastakkaiset näkemykset, keskustelevat keskenään, Marin selvitti.

– Mielestäni tämä oli hyvä ratkaisu ja tänään saavutimmekin kello 12 mennessä yhteisen sovun. Ehkäpä osapuolet ymmärsivät, että pääministerin esittämä kompromissi oli aito keskitien polku.    

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja