Pääkilpailija lausui suorat sanat Kanadan pääministerin rasismikohusta – "Hän ei ole sopiva johtamaan maata"

Kanadan konservatiivipuolueen johtaja Andrew Scheer on reagoinut voimakkaasti pääministeri Justin Trudeausta julkaistuun brownface-kuvaan.

Time-lehti julkaisi kuvan vuodelta 2001 Kanadan pääministeristä brownface-meikki sekä turbaani ja kaapu yllään koulun Arabia-teemaisissa juhlissa. Trudeau oli tuolloin 29-vuotias ja toimi koulussa opettajana.

Lokakuun lopun vaaleissa kovimman kisan istuvan pääministeri kanssa käyvä Scheer sanoi olevansa äärimmäisen pettynyt ja sokissa.

– Brownafce-meikin käyttäminen on avointa pilkkaa ja rasismia. Se, mitä kanadalaiset ovat tänä iltana saaneet nähdä, on täydellistä arviointikyvyn ja kunnioituksen puutetta, Scheer sanoi toimittajille Quebecissä torstaina.

– Hän (Trudeau) ei ole sopiva johtamaan maata.

Pääministeri pyysi anteeksi

Trudeau pyysi keskiviikkona anteeksi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ja kertoi katuvansa meikkiä.

– Nyt ymmärrän että se oli rasistista ja tyhmä teko. Olen pettynyt itseeni, pääministeri sanoi.

Hän myönsi samalla käyttäneensä tummaa meikkiä myös toisessa yhteydessä. Hän lauloi kasvot maalattuina yhdysvaltalaisen Harry Belafonten musiikkia koulun kykyjenetsintäkilpailussa.

Tiukka kisa vaaleissa

Lokakuun vaaleista on tulossa tiukka kamppailu Trudeaun liberaalipuolueen ja Scheerin konservatiivipuolueen välillä.

Lähes neljä vuotta kestäneen pääministerikautensa aikana Trudeau on pyrkinyt profiloitumaan Kanadan etnisten vähemmistöjen puolustajana. Puolet Trudeaun hallituksen jäsenistä ovat naisia ja ainakin kuudella ministerillä on aasialaisia tai afrikkalaisia sukujuuria.

Trudeaun puolue sai vuoden 2015 vaaleissa äänivyöryn, mutta pääministerin maine on kärsinyt viime aikoina kolhuja.

Trudeaun hallitus ajautui alkuvuodesta poliittiseen kriisiin, kun kaksi hänen hallituksensa jäsentä syytti pääministeriä ja hänen avustajiaan sekaantumisesta rakennusyhtiö SNC-Lavalinia koskevaan oikeudenkäyntiin. Molemmat ministerit olivat naisia, ja heidät erotettiin puolueesta.

Lue myös:

    Uusimmat