Pääkaupunkiseudun parhaat kerrostalopihat Käpylässä ja Lauttasaaressa

Pääkaupunkiseudulla on toisena vuonna peräkkäin valittu viihtyisimmät asuinkerrostalojen pihamiljööt. Helsingin kulttuurikaupunkivuoden ohjelmaan liittyvässä kilpailussa ensimmäinen palkinto jaettiin kahdelle eri aikakautta edustavalle kerrostalopihalle: AsOy Pohjoiskaaren Ranta Lauttasaaressa osoitteessa Pohjoiskaari 13 valmistui 1990-luvun alussa, kun taas Käpylässä olevan AsOy Pohjolankatu 43:n pihapiiri on muotoutunut lähes viiden vuosikymmenen aikana. Jälkimmäinen piha sai myös erikoismaininnan toimivasta pihavalaistuksestaan.

Pääkaupunkiseudun PIHAMILJÖÖ 2000 -kilpailun järjestäjinä toimivat Helsingin kulttuurikaupunkisäätiö ja Suomen Asuntotietokeskus yhteistyössä Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen, Betonitieto Oy:n, Helsingin Energian ja Backas Puutarhakeskuksen kanssa. Kilpailun tulokset julkistettiin ja voittajat palkittiin Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen 26.9.2000 Helsingissä järjestämässä pihaseminaarissa. Pihakilpailun avulla haluttiin kannustaa kiinteistönomistajia omalta osaltaan kaupunkikuvan kohentamiseen Helsingin kulttuurikaupunkivuonna.

Kilpailuun osallistui nelisenkymmentä kerrostalopihaa eri puolilta pääkaupunkiseutua. Kaikki pihat kilpailivat samassa sarjassa. Pihoja arvioitaessa kiinnitettiin erityistä huomiota pihan ja rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen, pihan viihtyvyyteen ja siisteyteen, soveltumiseen eri käyttäjäryhmille sekä myös pihan tekniseen toimivuuteen. Myös asukkaiden aktiivisuus pihanhoidossa, pihavalaistus ja pihakalusteiden kunto olivat tärkeitä arvosteluperusteita.

Pihoihin paikan päällä tutustuneen raadin jäseninä olivat tuotantopäällikkö Jarmo "Elukka" Eskelinen Helsingin kulttuurikaupunkisäätiöstä, päätoimittaja, arkkitehti Maritta Koivisto Betoni-lehdestä, vihersuunnittelija Tuulikki Knuutila Backas Puutarhakeskuksesta, neuvontainsinööri Martti Mäkinen Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksestä, valaistussuunnittelija Tapio Tompuri Helsingin Energiasta ja Suomen Asuntotietokeskuksesta projektipäällikkö Jouko Taskinen, joka toimi myös raadin sihteerinä

Jaettu 1. palkinto: AsOy Pohjoiskaaren ranta

Asunto-osakeyhtiö Pohjoiskaaren Ranta valmistui Helsingin Lauttasaareen 1990-luvun alussa. Rakennuksista ja pihapiiristä muodostuu yhtenäinen, tyylillisesti samanhenkinen kokonaisuus, joka avautuu toisaalta merelle ja toiselta suunnalta kadulle.

Pihan suunnittelussa on otettu huomioon eri ikäiset käyttäjät ja kaikille toiminnoille on varattu omat alueensa ja paikkansa. Leikkipaikan kaareva pergolakatos köynnöskasveineen toimii pihan tilanjakajana. Talojen välissä on oma suojainen piha-alue ja sisäänkäyntien yhteydessä on erilaisia yhteisiä piha-alueita. Aurinkoinen pihapiiri muodostuu suojaisista, kasvien rajaamia vyöhykkeistä ja pienin elein kaartavista kulkuväylistä.

Materiaalit ovat kestäviä. Pergolan muuri on betonia, pihan kevyen liikenteen väylät on päällystetty betonikivillä ja laatoilla ja ajoneuvoliikenteen väylät asfaltilla. Eri materiaalien, nurmikoiden, istutusten ja hiekkaväylien liittymät ja detaljit on toteutettu huolellisesti.

Terveys, turvallisuus, esteettömyys on otettu huomioon pihan suunnittelussa. Autojen ajoliikenteelle ja paikoitukselle on järjestetty rakennusten takaa erilliset kulkuväylät, jotka eivät häiritse ja vaaranna sisäpihan toimintoja.

Jaettu 1. palkinto: AsOy Pohjolankatu 43

1950-luvun alussa Käpylään valmistunut Asunto-osakeyhtiö Pohjolankatu 43:n talo pihapiireineen on säilyttänyt alkuperäisen tunnelmansa. Pihapiirissä aistii vuosien kerrostumat ja rakenteissa on mukana ajan tuomaa patinaa. Porrastukset pihan maastossa tuovat pihamiljööseen mukavaa vaihtelua. Vuosikymmenten elämisen jälki näkyy istutusten ja puuston rehevyydessä. Köynnökset ovat vallanneet rakennuksen julkisivupinnan lähes täydellisesti.

Erilaiset istuskeluryhmät pergoloineen ja grilleineen rajaavat pihasta suojaisia seurustelupaikkoja. Kalusteet ovat saaneet pintaansa myös ajan kuluessa käytön muovaamaa patinaa. Pihassa soliseva liuskekivinen suihkulähde luo istutuksineen keidasmaisen vaikutelman lähiympäristöönsä.

Pihaa on hoidettu pieteetillä ja asukkaat ovat olleet hoidossa aktiivisesti mukana. Jatkuva ylläpito näkyy viihtyisänä ja siistinä ympäristönä niin kasveissa, istutuksissa kuin nurmikoissakin.

Kohteessa oli myös kilpailun paras pihavalaistus. Erityyppiset valaistusratkaisut pylväsvalaisimista matalampiin väylävalaisimiin lisäävät turvallisuutta ja tuovat pihapiiriin erilaista tunnelmaa eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Kaksi kunniamainintaa

Kiinteistö Oy Jorviin kuuluvat, osoitteessa Vanha Turuntie 75 olevat 18 taloa piha-alueineen saivat kunniamaininnan hallitusta ja monipuolisesta pihamiljööstä, joka on kannustava esimerkki muille vuokrataloyhtiöille.

Länsi-Pasilassa olevalle AsOy Rahakamarinhaka (os. Rahakamarinkatu 4) sai kunniamaininnan eri vuodenajat huomioonottavasta tyylikkäästä pihamiljööstä. Hieman paremmalla hoidolla rehevä piha-alue olisi nykyistäkin viihtyisämpi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja