Pääkaupunkiseudun päiväkodeissa työskentelee liki 800 epäpätevää opettajaa –Liitto: "Opettajista on valtava pula ja epäpätevät tekevät sijaisuuksia vuosia"

Pääkaupunkiseudulla on töissä liki 800 varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka eivät ole päteviä tehtävässään. Tiedot käyvät ilmi MTV Uutisten tekemästä selvityksestä. Esimerkiksi Helsingissä tilanne näkyy niin, että keskimäärin jokaisessa päiväkodissa on yksi opettaja, jolla ei ole vaadittavaa koulutusta.

Espoo arvioi, että heillä joka neljäs päiväkodissa työskentelevä opettaja on epäpätevä. Vantaalainen esimies kiteyttää, mikä pätevän henkilökunnan merkitys on.

– Osaaminen on parempaa silloin, kun ryhmässä on päteviä lastentarhanopettajia. Toiminta on monipuolisempaa. Toimintaa suunnitellaan paremmin, toteutetaan ja arvioidaan paremmin. Se osaaminen tuo lisää resursseja eli silloin pärjätään vaikka joku puuttuisi, koska meillä on osaamista lisää, kertoo Ritva Salonen, Martinlaakson varhaiskasvatusyksikön johtaja. 

​​​​​​​

"Hakijoita opettajavakansseihin ei ole"

Lastentarhaliitossa ongelmaa pidetään valtavana.

– Meillä on valtava pula opettajista ja epäpätevät, usein lastenhoitajat, tekevät vuosia sijaisuuksia. Miksi? Siksi, että hakijoita opettajavakansseihin ei ole. Koulutusmääriä tulee lisätä, mutta sen odottaminen vastaamaan tarvetta vie vuosia. Tässä hukataan lukuisia lapsiasukupolvia, kuvailee tilannetta Lastentarhanopettajaliiton varhaiskasvatuksen viestintäsihteeri Jaana Lahdenperä-Laine.

"Osaamista isompi vastuu uuvuttaa"

Pätevyysongelma yltää lastenhoitajiin. Helsingin varhaiskasvatukselta puuttuu 415 vaadittavan koulutuksen omaavaa lastenhoitajaa. 

– Oma käsitykseni on se, että nykyiset vaatimus- ja osaamistaso nousee edelleen päiväkodeissa ja varhaiskasvatuksessa epäpätevät joutuvat kantamaan omaa osaamistaan isomman vastuun. Tämä uuvuttaa ja nostaa sairauspoissaoloja. Jotka jo nyt ovat ymmärtääkseni korkeita päiväkodeissa, jatkaa Lahdenperä-Laine.

Opettajia houkutellaan muuttoavustuksella

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat päättäneet nostaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkaa 150:n euron molemmin puolin.

Sen ohella Vantaa on alkanut houkuttelemaan opettajia muualta Suomesta erityisellä 1500 euron muuttoavustuksella. Helsingissä uusille opettajille on tarjolla 1000 euron kannustinpalkkio koejan jälkeen.

– En tiedä, onko tämä vauhdittanut rekrytointia. Epäilen vahvasti. Tuon 1000 euroa, kun jakaa muutamalle vuosikymmenelle, ei käteen jäävä osuus kuukaudessa ole hääppöinen, sanoo Lahdenperä-Laine.

Vantaalla uskotaan, että lisätulo näkyy.

– Palkka on edelleenkin liian pieni, mutta kyllä se vaikuttaa niin, että saadaan enemmän lastentarhanopettajia jäämään alalle, kertoo Salonen.

Tampereella ja Oulussa parempi tilanne

Sen sijaan Tampereella ja Oulussa tilanne on hyvä. Oulun varhaiskasvatuksen mukaan kaupungin päiväkodeissa on vain yksittäisiä epäpäteviä henkilöitä ja nämäkin ovat joko alalle kouluttautuvia tai pitkän käytännön kokemuksen omaavia.

Tampereella muistutetaan, että henkilöstön saatavuutta helpottaa se, että Tampere on koulutuskaupunki.

Lahdenperä-Laine kertoo tapauksesta, jossa 5-vuotiaalla lapsella ei ole ollut päiväkotivuosiensa aikana ainuttakaan pätevää opettajaa ryhmässään.

– Luulenpa, ettei tapaus ole ainutlaatuinen. Miten tähän reagoitaisiin koulun puolella? kysyy Lahdenperä-Laine.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja