Pääesikunta: Armeijassa ei nykyään simputusperinnettä

Puolustusvoimissa ei ole nykyään simputusta, kertoo Pääesikunnan selvitys. Siinä tutkittiin uudelleen viime ja toissa vuonna tapahtuneita epäiltyjä esimiesrikoksia.

Aineiston mukaan ei ole aihetta olettaa, että joissakin joukko-osastoissa olisi laajamittaisempaa tai organisoidumpaa simputusperinnettä.

Varusmiesliiton mielestä kyse on siitä, kuinka simputus määritellään.

- Meidän mielestämme jokainen tapaus on liikaa, eikä yksilölle ole iloa perinteestä, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Miikka Putto.

Simputus on esimiesaseman väärinkäyttöä. Usein siihen syyllistyvät varusmiesjohtajat eli alikersantit ja upseerikokelaat, jotka ovat päivittäin eniten tekemisissä varusmiesten kanssa. Puton mielestä näissä tapauksissa on usein kyse tietämättömyydestä.

Tarkastelussa oli 33 tapausta, joista oli tehty esitutkinta. Suurimmasta osasta seurasi rangaistuksia, jotka vaihtelivat varoituksesta päiväsakkoihin. Kyseessä oli esimiesaseman väärinkäyttö tai palvelusrikos.

"Ei yllätyksiä"

- Selvitys ei tuonut esille yllätyksiä, sanoo puolustusvoimien asessori Hanna Nordström.

Häntä tosin huolestuttaa se, että vain muutamassa tapauksessa varusmies itse ilmoitti esimiesaseman väärinkäytöstä suoraan henkilökuntaan kuuluvalle.

Muissa tapauksissa esimerkiksi päivystäjä teki ilmoituksen, sotilaspastori sai nimettömän kirjeen tai varusmiehen isä otti yhteyttä pojan kotiuttamisen jälkeen. Varusmiehet ovat myös ottaneet yhteyttä henkilökuntaan nimettömänä tai nimellään kirjallisesti.

- Ongelmana on se, että tutkinta viivästyy ja varusmies ehtii usein kotiutua.

Pääesikunta antoi vajaa vuosi sitten toimintaohjeen esimiesaseman väärinkäytön ehkäisemiseksi ja paljastamiseksi. Nordström huomauttaa, ettei ohjeen vaikutus vielä ilmene selvityksen kohteena olevasta aineistosta.

Epäillyistä 23 oli varusmiehiä ja kahdeksan henkilökuntaan kuuluvaa. Yksi oli kriisinhallintahenkilöstöön kuuluva. Valtaosa tapauksista sattui maavoimissa.

Viidentoista sotilaan katsottiin syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttämiseen ja kolmentoista eriasteisiin palvelusrikoksiin.

Kolmen osalta syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen, ja kaksi vapautettiin epäilyistä armeijan sisäisen tutkinnan päätteeksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat