Mainos

Demokraattipuolueen Moon Jae-in voittamassa Etelä-Korean presidentinvaalit

Etelä-Korean seuraavaksi presidentiksi näytti tiistaina nousevan demokraattipuolueen Moon Jae-in. Hänen odotetaan kääntävän maansa kurssia sovinnollisemmaksi arvaamatonta ja uhoavaa Pohjois-Koreaa kohtaan.

Kampanjansa aikana Moon, 64, esitti neuvottelujen lisäämistä pohjoisen naapurinsa kanssa. Hänen mukaansa konservatiivihallitusten vetämä tiukka linja ei onnistunut estämään Pohjois-Koreaa kehittämästä ydinaseita ja ohjusteknologiaa.

Pohjois-Korean sapelinkalistelusta huolimatta ulkopolitiikka oli presidentinvaaleissa taka-alalla. Päähuomio oli korruptiossa, johon kaatui myös hänen konservatiivipuoluetta edustanut edeltäjänsä Park Geun-hye.

Taajaan Parkia vastustaneisiin mielenosoituksiin osallistunut Moon vaati kampanjassaan muun muassa presidentin vallan vähentämistä sekä poliittisten päättäjien ja yritysjohtajien hyvävelikerhojen suitsimista.

Moonin puhtoista imagoa ei liannut edes se, että hän toimi niin ikään korruptiosta epäillyn entisen demokraattipresidentin Roh Moo-hyun hallinnon henkilöstöpäällikkönä. Roh teki itsemurhan vuonna 2009 ennen kuin hänet tuomittiin.

Selvä voitto

Viralliset tulokset eivät olleet vielä tiistaina illalla valmistuneet, mutta ovensuukyselyiden perusteella Moon oli saamassa runsaat 41 prosenttia äänistä. Hänen päävastustajansa konservatiivi- ja keskustapuolueista tunnustivat tappionsa kyselyiden ennustettua heille kummallekin runsaan 20 prosentin ääniosuutta.

Etelä-Koreassa presidentti valitaan heti vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Moonin nousu maan johtoon lopettaa konservatiivipuolueen lähes vuosikymmenen jatkuneen valtakauden.

Vaalissa valittiin seuraaja virkasyytteeseen asetetun Parkin tilalle. Erotettua Parkia syytetään lahjuksista, vallan väärinkäytöstä ja salaisten tietojen vuotamisesta korruptioskandaalissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.