EM-kisojen avajaisissa kaatunut transnainen Minna-Maaria, 60, ei hätkähdä somen pilkkapuheista – "Eivät ymmärtäneet teemaa"

Siilinjärveläinen Minna-Maaria Antikainen esitti Finlandian Joensuun joulunäytöksessä vuonna 2017 2:15
Katso video: Yksi taitoluistelua harrastavan Minna-Maaria Antikaisen uran huippuhetkistä oli hänen Kiteellä Pohjois-Karjalassa vuonna 2017 esittämänsä Finlandia. Ohjelma ilmensi maan jälleenrakentamista Jean Sibeliuksen sävelien siivittämänä ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hengessä.

50-vuotiaana taitoluisteluharrastuksen aloittanut transnainen Minna-Maaria Antikainen kaatui dramaattisesti EM-kisojen avajaisesityksessä ja sai somekansan riehaantumaan. Antikaisen mukaan arvostelijat eivät olleet sisäistäneet avajaisten teemaa ”Jäällä saat olla sinä”.

Puunhakkuutyöt ovat jääneet viime aikoina vähiin, kun Siilinjärvellä Pohjois-Savossa asuva maanviljelijä, hankeneuvoja ja metsätilallinen Markku-Pekka Minna-Maaria Antikainen, 60, on saanut vastata median haastattelupyyntöihin ja kansalaisten viesteihin.

Itseään sukupuolineutraaliksi naiseksi kutsuva Antikainen nousi kertaheitolla kansan tietoisuuteen esiinnyttyään viime viikolla taitoluistelun EM-kisojen avajaisissa Espoossa.

Avajaisten teemoina olivat "Tule sellaisena kuin olet", "Jäällä saat olla sinä" ja "Luistelu kuuluu kaikille". Suomen Taitoluisteluliitto halusi painottaa teemoilla sekä lajin harrastajien että katsojien tasa-arvoa ja monimuotoisuutta sekä sitä, että laji sopii kaikille sukupuolille.

Antikaisen esitys päättyi ikävästi kaatumiseen. Se ei kuitenkaan himmentänyt luistelun tehoa, vaan pikemminkin antoi sille ihan uudenlaista syvyyttä ja koskettavuutta. 

Toinen luistelija saapui jäältä ylös yrittävän Antikaisen luo, auttoi hänet liikkeelle ja antoi hänelle vielä Suomen lipun, jota liehuttaen Antikainen pääsi luistelemaan tyylikkäästi pois kaukalosta.

Voi katsoa Antikaisen avajaisesityksen Yle Areenasta kohdasta 11.53.

Hengittäminen unohtui oleellisella hetkellä

Antikainen kertoo jännittäneensä esitystä niin paljon, että yksinkertaisesti unohti hengittää.

– Vaikka kuinka harjoittelee jonkin pätkän teknisesti ja mielikuvissa, niin se hetki, kun luistelee jäälle, on aivan helvetin jännittävä. Se on niin raaka hetki, kuin vain olla ja osaa, Antikainen huokaa.

– Tapahtuman luonne tässä kohtaa vielä lisäsi siihen "pienen" lisäaspektin – televisiokamerat, joo, tv:n ääressä muutama sata tuhatta katsojaa ja niin edelleen. Ja yksinkertaisesti se kuviohan meni niin, että enpä muistanut hengittää. Se alkoi tavallaan varmaan jo ennen jäälle astumista, ja myös ensimmäiset liu’ut jäällä menivät koko ajan hengitystä pidättäen.

Asia selvisi Antikaiselle varsinaisesti vasta, kun hän pääsi katsomaan suorituksensa ruudulta. 

– Itsekin mietin, miksi näin tapahtui ja miksi tuli tuo kaatuminen. Miksi olo jäällä tuntui jo ennen sitä hirveän haparoivalta? Sitten minä katsoin, että jumatsukka, minähän en hengittänyt ollenkaan! Enkä kaatunut luistimen piikkeihin, vaan minulla vaan jaloista loppui happi. 

– Jalat eivät kantaneet myöskään silloin, kun olisi pitänyt päässyt itse ylös. Se oli minulle ihan mysteeri. Ennen kuin sitten tuli paikalle tämä ihana Ada-niminen muodostelmaluistelija, nosti ylös ja luovutti minulle Suomen lipun. Sen jälkeen jalatkin alkoivat taas pikkuhiljaa kantaa.  

”Miten oli tuommoinen pelisilmä!”

Osa katsojista ehkä säikähti tapahtunutta, osa puolestaan ajatteli, että kohtaus on käsikirjoitettu.

– Se meni jotenkin niin kauniisti. Mutta eihän tuommoista pysty näyttelemään, eli kyllä se oli aitoa, Antikainen kertoo.

– Adan tilannetajua olen itse ihaillut. Miten hän, nuori ihminen, ottaa tilanteessa koko paketin haltuun. Miten oli tuommoinen pelisilmä!

Palaute ollut kahdenlaista

Antikainen kertoo saaneensa luistelusta henkilökohtaisesti pelkästään hyvää palautetta. 

Sosiaalisessa mediassa esitys on joutunut kuitenkin rajun arvostelun kohteeksi. Kaatumiseen päättynyttä luistelua on jaettu ulkomailla asti. Joidenkin kommenttien sävy on ollut pilkallinen ja transfobinen.

– Esitys oli kommelluksineen hupaisa, ehkä jopa dramaattinen, mutta jokainen tapahtunutta minulle itselleni kommentoinut, entisiä Suomen huippuja myöten, on sanonut, että jokaiselle sattuu näitä jäällä, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Kaikki ne, jota ovat luistelleet, ymmärtävät tämän tasan tarkkaan. 

Somen kommenttipalstoja, joissa palaute on ollut paikoin raakaa, Antikainen ei ole omien sanojensa mukaan paljon lukenut. 

– Siellä kommentoijat eivät ole ymmärtäneet teemaa, joka avajaisiin liittyi, eikä heillä ole kokemusta välttämättä koko luistelusta, puhumattakaan taitoluistelukilpailuista tai näytökseen osallistumisesta. 

Kaapista ulos 45-vuotiaana, jäälle viisikymppisenä

Antikainen kertoo aloittaneensa taitoluistelun yhdeksän vuotta sitten, 50-vuotiaana. Samalla hän toteutti lapsuuden haaveensa.

– Kuvio meni aika pitkälti niin, että se pieni Minna-Maaria eli omaa hiljaista elämäänsä (sisälläni) aika pitkälle. Minä tuli kaapista vasta 45-vuotiaana. Sen myötä aika pian tuli kuvioon mukaan myös aktivismi eli vaikuttaminen transvestitittiyhdistys Dreamwear Clubin puheenjohtajana.

EM-kisoihin hän päätyi Suomen taitoluisteluliiton pyynnöstä. 

– Vuonna 2014, kun olin juuri aloittanut luistelun, minua pyydettiin puhumaan Setan 40-vuotistapahtumaan. Kysyin silloin, miksi minun pitää tulla puhumaan historiaseminaariin, kun olen vasta aloittanut luistelun. Vastaus kuului, että "sinä tulet tekemään tulevaisuuden historiaa". Nyt tämä on aika totta! Antikainen nauraa.

– Toinen juttu, jonka siellä itse sanoin, oli että jos viisikymppinen nainen aloittaa taitoluistelun, ketä kiinnostaa. Jos viisikymppinen mies aloittaa taitoluistelun, joku kulmakarva voi kohota. Mutta jos viisikymppinen transihminen aloittaa taitoluistelun ja lähtee kisaamaan miesten sarjaan naisten vaatteissa, rupeaa seuraamaan jotain isompaa. Ja nyt voidaan sanoa, että joo, näin se menee.

Viisivuotias luistelukaveri keksi termin miesnainen

Antikainen kuvaa nykyään itseään "miesnaiseksi". Termin lanseerasi 5-vuotias luistelukaveri, joka ensitapaamisen yhteydessä ihmetteli Antikaisen luistelumekkoa ja korvakoruja.

Nettitestistä Antikainen löysi määritelmän ”sukupuolineutraali nainen”. 

– Minusta se on aika hyvä määritelmä ja sattuu aika nätisti kohdilleen, kun elän tavallaan sukupuolten välimaastossa.

”Kun on luistellut EM-kisojen avajaisissa, vähän vaikea on sitä enää ylittää”

Sinkkuna Siilinjärvellä kahden kissan kanssa asustava Antikainen harrastaa taitoluistelun lisäksi nykyään myös balettia.

–Joku kysyi joskus, että etkö jumalauta löytänyt yhtään haastavampaa kaksikkoa, Antikainen kertoo ja nauraa jälleen hersyvästi päälle.

– Näissä saa todistaa oman vajavaisuutensa joka hemmetin kerta, kun sinne menee, kumpaan tahansa.

Antikainen on voittanut pronssia vuonna 2017 aikuisluistelijoiden epävirallisissa MM-kilpailuissa Saksassa. Seuraava haave ovat taitoluistelun aikuisten kisat Berliinissä.

– Sinne tekisi mieli lähteä vuoden päästä. Mutta sanotaan nyt niin, että kun on luistellut EM-kisojen avajaisissa, vähän vaikea on sitä enää ylittää.

Lue myös:

    Uusimmat