Ovatko punatukkaiset noitia? Lue uskomattomat myytit

Onko punatukkaisilla tulinen luonne? Entä ovatko punapäät noitia? Lue erikoiset myytit ja totuudet!

Vain muutama prosentti maailman väestöstä omaa luonnostaan punaiset hiukset. Liekö siis ihme, että harvinainen hiusten väri on kerännyt ympärilleen myyttejä ja uskomuksia? Tässä erikoisimmat myytit punatukkaisista naisista!

Myytti: Ampiaiset pistävät punatukkaisia useammin kuin muita

Totuus: Tieteellisiä todisteita tästä ei ole. Myytti kuitenkin elää sitkeästi. Kenties punainen hiusväri viehättää hyönteisiä?

Myytti: Punapäistä tulee vampyyrejä!

Totuus: Muinaiset kreikkalaiset uskoivat, että punatukkaiset ihmiset muuttuvat kuolemansa jälkeen vampyyreiksi. Kuka tietää, kenties punatukkaiset palaavat tuonpuoleisesta vampyyreinä… Todellisuudessa myytti on humpuukia.

Myytti: Punatukkaisilla on tulinen luonne

Totuus: Aihetta ei ole tutkittu, mutta eiköhän temperamenttiin vaikuta hiusten pigmentin lisäksi jokin muukin. Esimerkiksi Lucy Maud Montgomeryn teoksessa Annan nuoruusvuodet punatukkaista sankaritarta kuvaillaan sanoilla "hänen luonteensa sopii yhteen hänen hiustensa värin kanssa".

Jonathan Swiftin teoksessa Gulliverin retket punatukkaisten kerrotaan olevan muita himokkaampia. Aristoteles puolestaan kirjoitti punatukkaisten luonteen olevan "huono".

Myytti: Punatukkaiset ovat varastaneet helvetin tulet

Totuus: Espanjan inkvisition toiminta-aikana espanjalaiset uskoivat tähän myyttiin. Lienee sanomattakin selvää, ettei myytillä ole totuuspohjaa. Keskiajalla punaisen tukan uskottiin kertovan, että henkilö on noita tai vampyyri.

Myytti: Punatukkaisia lapsia syntyy vain, jos hedelmöitys on tapahtunut menstruaation aikana

Totuus: Tämä myytti oli voimissaan esimerkiksi keskiajalla. Minkäänlaisia tieteellisiä todisteita ei ole koskaan löytynyt, joten kukkua lienee tämäkin.

Myytti: Punatukkaisilla on huono onni

Totuus: Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että punatukkaiset ovat huono-onnisia. Heitä saatettiin jopa uhrata, jotta "huonon onnen kierre" saataisiin katkeamaan. Myytti huono-onnisuudesta on kukkua.

Egyptissä punatukkaisia haudattiin elävältä uhrauksena Osiris-jumalalle. Muinaisessa Roomassa punatukkaiset orjat sen sijaan olivat huudossa, ja heistä joutui maksamaan enemmän kuin muista.

Myytti: Punainen tukka ei harmaannu

Totuus: Punainen tukka ei harmaannu samalla tavalla kuin muut hiusvärit. Usein se vain haalenee ja muuntuu sitten valkoiseksi. Tässä myytissä on siis mukana ripaus totuutta!


AVA

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja