Sisäministeri Rantasen somekäytös kuohuttaa – käyttänyt Twitterissä äärioikeistolaiseen salaliittoteoriaan linkittyvää tunnistetta

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) on käyttänyt viestipalvelu Twitterissä tunnistetta #väestönvaihto. Väestönvaihto on äärioikeistolainen salaliittoteoria.

Rantanen on viitannut aiemmin väestönvaihtoon jakaessaan tekstejä väestörakenteesta. Sisäministeriö pitää salaliittoteoriaa väestönvaihdosta yhtenä äärioikeiston perusteluista väkivallalle.

Rantanen on viimeksi maaliskuussa käyttänyt Twitterissä väestönvaihtoa aihetunnisteena, kun hän on jakanut Espoon väestöjakaumaan liittyvän twiitin.

Väestönvaihto on 2010-luvulla kehkeytynyt äärioikeistolainen salaliittoteoria, jonka mukaan versiosta riippuen esimerkiksi jonkinlainen globalistinen eliitti tai juutalaiset pyrkisivät maahanmuuton avulla korvaamaan valkoisen väestön ei-valkoisella.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi perjantaina Brysselissä, että ei tunne Rantasen kirjoituksia ja aikoi tutustua niihin.

Suojelupoliisi on katsonut vuoden 2020 vuosikirjassaan, että väestönvaihto on yksi huomionarvoisista äärioikeistolaisen terrorismin aatteellisista vaikuttimista. Siinä myös todettiin, että väestönvaihtoteoriaan pohjaavat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa.

Yksi tunnetuimmista tapauksista on Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-isku kahteen moskeijaan. Neljän vuoden takaisessa iskussa kuoli 51 ihmistä.

#Väestönvaihto

Rantanen on viitannut väestönvaihtoon Twitterissä jo helmikuussa 2021. Hän kritisoi tuolloin Helsingin Sanomien artikkelia, joka käsitteli Afrikan väestönkasvua.

–  Tätä menoa ennen vuosisadan loppua, Eurooppa on osa Afrikkaa ellei meno ja politiikka muutu. Mutta jotkut tosiaan sitä saattavat halutakin, Rantanen kirjoitti.

Yhdeksi aihetunnisteeksi tekstilleen hän oli kirjoittanut väestönvaihdon.

Sisäministeriö on käsitellyt väestönvaihtoteoriaa kansallisen väkivaltaisen radikalismin ja ekstremismin ennaltaehkäisyn toimintaohjelmassaan vuosille 2019–2023. Ministeriön mukaan tässä salaliittoteoriassa kansallista identiteettiä ja valkoista rotua pidetään uhattuna maahanmuuton vuoksi ja äärioikeisto on perustellut sillä väkivaltaansa.

STT olisi halunnut kysyä sisäministeri Rantaselta hänen väestönvaihtoon viittaavasta kirjoituksestaan ja hänen johtamansa ministeriön väestönvaihtoteoriaa koskevasta arviosta. Rantanen kuitenkin ilmoitti tekstiviestitse torstaina, että hänellä ei ole kyseisestä kirjoituksestaan kommentoitavaa.

Rantanen on käyttänyt väestönvaihtoa aihetunnisteena Twitterissä myös tämän vuoden maaliskuussa. Tuolloin hän jakoi Espoon kaupungin twiitin vieraskielisen työikäisen väestön osuudesta Espoossa.

–  Väestön vaihtumiseen liittyvät puheet ja nönnönnöö.., Rantanen kirjoitti saatesanoina.

Sisäministeriö ohjaa ja valvoo poliisitoimintaa ja tulosohjaa Maahanmuuttovirastoa. Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen turvallisuus- ja tiedustelupalvelu.

Mitä Orpon nollatoleranssi tarkoittaa?

Pääministeri Petteri Orpo sanoi torstaina poliittisten johtajien huippukokouksen alla Brysselissä, että ministereille on nollatoleranssi ääriliikkeille flirttailun kanssa.

–  On aivan selvää, että ministerinä toimiessa mitään flirttailua ääriliikkeisiin, natsismiin, antisemitismiin – mitään sellaista ei hyväksytä. Tässä täytyy olla ministereille täysin nollatoleranssi, hän sanoi.

STT palasi asiaan Orpon tiedotustilaisuudessa Brysselissä perjantaina ja kysyi Rantasen kirjoituksista. Orpo ei kuitenkaan kertomansa mukaan tuntenut niitä ja aikoi tutustua.

Millaisilla konkreettisilla toimilla Orpo aikoo vaalia nollatoleranssia?

Orpo sanoi, että konkreettiset toimet ovat hallituksen piirissä käytävä keskustelu tapahtumista, pelisäännöistä ja siitä, mikä on sopivaa.

–  Mutta sitten toinen on se, minkä sanoin jo keskiviikkona. Ennen kaikkea arvioin sitä, miten ministeri toimii työssään.

Orpon mukaan se tarkoittaa sitä, että ministeri hoitaa työnsä niin, että ministeri noudattaa hallitusohjelman periaatteita ja kaikkien allekirjoittamia periaatteita.

Henriksson: "Kuulostaa rajulta ajatukselta"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi STT:lle puhelimitse, ettei ole tietoinen Rantasen kirjoituksista.

–  Ei minulla ole aikaa käydä yksittäisten kansanedustajien tai ministereiden sosiaalista mediaa lävitse, Henriksson kommentoi.

–  Lähden siitä, että kaikki jotka ovat ministerivalan vannoneet toimivat sen mukaisesti.

STT kysyi Henrikssonilta, mitä mieltä tämä on siitä, että Rantanen on kirjoittanut väestönvaihdosta.

–  Kuulostaa rajulta ajatukselta. Se on minulle täysin vieras ajatus, Henriksson sanoi.

–  Hallituksen tehtävä on tietysti kaikissa olosuhteissa edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Siitä on pidettävä lujasti kiinni, hän lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat