Outo näky Oulussa - trooppinen jättilintu karkasi

Oulun Martinniemen metsiköissä on lennellyt sunnuntaista lähtien lintu, joka poikkeaa väritykseltään melkoisesti suomalaislinnuista. Matti Jaaran Adele-papukaija päätti nimittäin kesken ulkoilutuksen kokeilla, miltä vapaus tuntuu.

Ilmeisesti vapaus maistuu, sillä lintu ei ole palannut isäntänsä luokse houkuttelusta huolimatta.

- Ei tahdo oikein mitkään kiinnisaamis- ja houkutuskeinot toimia. Tässä on jouduttu ihan oikeasti hakkaamaan päätä seinään. On keksitty aina jotain uutta kikkaa, jota kokeilla, Jaara harmittelee.

Adele vaikuttaa Jaaran mukaan hyvinvoivalta, mutta isäntä pelkää, että sen energia ennen pitkää hupenee. 

- Kelithän ovat nyt aikalailla kohdillaan. Ruoka ja juoma tässä eniten huolestuttaa, että miten se niiden suhteen pärjää. Sen mitä tunnen sitä, niin voisin kyllä kuvitella, että se ei tuolta mitään suostu syömään.

Sulkasato syynä seikkailuun?

Adele on vielä nuori, 8 kuukauden ikäinen ara-naaras. Murrosiän oikusta karkaamisessa tuskin on kyse, sillä papukaijat ovat sukukypsiä vasta 4–5 vuoden iässä. Jaaran mukaan Adelen alkanut sulkasato saattaa tosin vaikuttaa sen käyttäytymiseen.

- Adele vaihtaa höyheniä tällä hetkellä. Siinä on pikkuinen mahdollisuus, että hormonitoiminta vaikuttaa sen käyttäytymiseen. 

Aktiivisena lintuharrastajana Jaara tuntee hyvin lintujen käyttäytymistä. Jaaran mukaan Adele käyttäytyy hyvin erilailla kuin monet muut linnut sen sijassa käyttäytyisivät. Myös Adelen oma käytös on muuttunut täysin vapauteen pyrähtämisen jälkeen.

 - Se on ihan toisenlaista käyttäytymistä kuin kotona. Kotonahan se on sellainen perskärpänen, että se on kyllä tekemässä kaikkea, tunkemassa nokkaansa joka asiaan, mitä on tekemässä. Se on ihan mahtava persoona siinä mielessä. Mutta nyt tämä karkaamispersoona tuntuu olevan ihan toinen.

- Ihan kuin tämä olisi salaa opiskellut ”miten selviät luonnossa” ja päättänyt nyt toteuttaa sen, Jaara lisää.

Houkutuslinnuistakaan ei ole Adelen tapauksessa apua, koska se on kiintynyt vain isäntäänsä.

 - Minä olen sille se läheisin kontakti. Normaalisti se on hullun mustasukkainenkin minulle. Jos jotain toista elukkaa paijaan, niin se ei todellakaan tykkää, vaan tunkee väkisin siihen väliin, Jaara kuvailee.

Jaara on kouluttanut Adelea lentämään, joten papukaijan lentotaidoista luonnossa selviäminen ei jää kiinni. Yleensä lintu kuitenkin tulee luokse, kun sitä kutsuu.

- Sen luoksetulon toimivuus on ollut ihan huippuluokkaa. Se on toiminut noin 99 prosenttia paremmin kuin koirilla. Mutta nämä kaikki on nyt kyllä vetäisty pöntöstä alas sen jälkeen, kun se karkasi. Tyyli muuttui ihan kokonaan, Jaara päivittelee.

Oululaiset apuna linnun etsinnässä 

Jaara on onneksi saanut joka päivä linnusta näköhavainnon. Adele on käyttäytynyt toistaiseksi rauhalliselta, eikä se vaikuta edes nälkäiseltä.

- Kaikki sen viestit ja äänet ja eleet viestivät siitä, että sillä ei ole minkäännäköistä hätää. Se saa onneksi olla luonnonlintujenkin puolelta ihan rauhassa. Sitä ei kukaan uskalla lähteä hätystelemään, Jaara kertoo.

Lähes kaikki keinot linnun pyydystämiseksi on Jaaran mukaan käytetty. Hän uskoo, että ainut mahdollisuus olisi saada napattua papukaija kiinni yöllä.

-  Sen käytös on sen verran ylimielistä päiväsaikaan. Sä voit vaikka rukoilla siinä puun juurella, mutta se sitten päättääkin lähteä lentoon siitä ilman mitään sen kummempaa syytä ja lentää satojen metrien päähän.

Adelesta on tullut jo pienoinen julkkis Martinniemessä ja lukuisat ihmiset ovat ilmoittaneet Jaaralle näköhavaintojaan linnusta.

- Kun se lentää jonkun omakotitaloalueen yli, niin kyllä minun puhelimeni heti pirisee, Jaara kertoo.

Adele liikkuu yleensä aktiivisesti aamuisin. Päivät se viihtyy paikallaan ja lähtee liikkeelle jälleen illalla. Yleensä sen nähdään istuvan 15–20 metrin korkeudella puussa.

- Minulle on ihan hullun tärkeää tieto edes siitä, missä se menee ja että se on selvinnyt edeltävästä yöstä.

Adelen karkuretkestä kertoi ensimmäisenä Kaleva

Lue myös:

    Uusimmat