Outi Pyyn käsityökirja innostaa tekemään huippumuotia, ei virkkaamaan pitsipöytäliinoja

Muotiblogisti ja trashionista Outi Pyy on julkaissut ihka ensimmäisen käsityönkirjansa, jossa ei neuvota tekemään tilkkutäkkejä tai kutomaan paukkupakkasille villasukkia – oppaassa neuvotaan luomaan huippumuotia omin käsin.

Trashion! Tee itse huippumuotisi -teoksen lokakuussa 2012 julkaissut muotiblogisti Outi Pyy odotti jännityksensekaisin tuntein, verenmaku suussa uutukaisensa julkistamista. Vaatteiden kustomointiin painottuvassa käsityökirjassa on 28 ohjetta, kuinka luoda huippumuotiluomuksia kotona esimerkiksi kaapin perälle hautautuneista vaatteista tai kirpputorilöydöistä. Ohjeista voi ammentaa satoja erilaisia variaatioita.

– Omistan valtavan määrän käsityö- ja sisustuskirjoja, jotka sisältävät ompelu-ohjeita ja vaatteiden kustoimointiin liittyviä neuvoja. Neuloa en osaa, joten virkkaamisoppaita ja neulekirjoja en ole koskaan itselleni haalinut, Outi Pyy kuvailee.

– Mutta vaikka olenkin ostanut lähes kaikki markkinoille ilmestyneet käsityökirjat, en ole siltikään löytänyt sellaista teosta, josta olisin aivan jipoissani.

Koska muotiblogisti ei löytänyt mieleistään käsityökirjaa, hän päätti tehdä sellaisen itse.

– Kirjassani ei ole ainuttakaan sellaista ohjetta, jossa neuvotaan ompelemaan tähän pari paljettia tai virkkaamaan pitsipöytäliina, trashionista näpäyttää hyväntuulisesti.

Henkilökohtaisuutta sivuilla

Designompelijaksi valmistunut Outi Pyy kertoo, että kirjan kirjoittaminen oli valtavan luova prosessi. Visuaalisesti lahjakas nainen on nähnyt kovan vaivan löytääkseen yhtenäisen inspiraation käsityökirjalleen.

– Ennen kuin mitään oli vielä edes ommeltu, ennen kuin olin hankkinut edes ainuttakaan materiaalia tai miettinyt sisällysluetteloa sen enempää, kävin läpi lähes 50 000 inspiraatiokuvaa läpi tietokoneeltani, Pyy kertoo.

– Käsityönkirjan kirjoittaminen oli pitkälti aika teknistä kirjoittamista, ei proosaa; puolet kirjasta on työvaiheita, jossa neuvotaan ompelemaan saumat, nurjat vastakkain, oikeat vastakkain ja niin edelleen.

Yleensä ajatellaan, että kaunokirjallisuuden kirjoittajat ovat hyvin alastomia paperilla antaessaan itsestään hyvin henkilökohtaisia paloja painomusteelle. Vaikka käsityökirjan tekstillinen osuus on hyvin teknistä, Outi Pyy kertoo kokevansa olevansa haavoittuvainen teoksensa kanssa.

– Olen kuitenkin pistänyt siihen niin paljon itsestäni: valvottuja öitä, luovuutta, henkilökohtaisia näkemyksiäni ja omia kädentöitäni – aivan kuten taide- tai valokuvanäyttelyssä. Vaikka teksti on asiapainotteista aivan kuten blogissani, mielikuvituksellisuus näkyy kuvissa, koko kirjan fiiliksessä ja ulkonäössä, Pyy kuvailee.

Katso Kirjapiirin 15. jakso: Vieraina Pentti Sydänmaalakka ja Outi Pyy

Lue myös:


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: Mikko Rasila, Atena

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja