Oulun vauvasurmat: Jäävätkö nämä viisi asiaa ikuisiksi mysteereiksi?

Yksi Suomen rikoshistorian surullisimmista tapauksista paljastui oululaisessa kerrostalossa kesäkuun alussa.

TÄSTÄ ON KYSE

- Viiden vauvan ruumiit löytyivät 3. kesäkuuta.

- Nainen vangittiin 5. kesäkuuta epäiltynä viidestä taposta.

- Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi 4. marraskuuta.

- Naista epäillään nyt viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta.

- Poliisin mukaan vauvat olivat elinkelpoisia. Joukossa oli sekä poikia että tyttöjä.

- Kaikkien vauvojen isä ei ole tiedossa.

- Syytteet nostettiin 24. marraskuuta.

- Jutun käsittely Oulun käräjäoikeudessa alkaa tänään ja kestää kaikkiaan neljä päivää.

Heinäpään kaupunginosassa sijaitsevan talon asukkaat olivat ihmetelleet voimakasta hajua, joka tuntui tulevan yhdestä kellarissa sijainneesta komerosta. Paikalle kutsuttiin isännöitsijä, joka puolestaan halusi paikalle poliisin.

35-vuotian oululaisnaisen varastosta löytyi nyyttejä, joiden sisältö oli karmaiseva: viiden vastasyntyneen vauvan ruumiit. 

Tästä lähtien poliisi on epäillyt 35-vuotiasta äitiä lastensa surmasta. Aluksi epäillyt rikokset olivat viisi tappoa, mutta esitutkinnan lopuksi nimikkeet muuttuivat murhiksi.

Tänään jutun käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa. Vaikka paljon on saatu selville, on jäljellä edelleen useita kysymyksiä.

Ketkä ovat lasten isät?

Pian jutun paljastuttua poliisi toivoi, että lasten mahdolliset isät ilmoittautuisivat poliisille. Toive ei toteutunut: kaikille vauvoille ei löytynyt isää. Yksi syy on se, etteivät kaikki isäehdokkaat halunneet dna-testiin.

Vauvat olivat syntyneet vuosina 2005-2007 ja vuodenvaihteissa 2011-2012 ja 2012-2013.

Miten äiti pystyi salaamaan raskautensa?

Äiti oli raskaana viisi kertaa, mutta poliisin mukaan epäillyn lähipiiri tiesi vain yhdestä, vuoden 2011 raskaudesta.

– Tämä tietysti herättää kysymyksiä, miten hän on pystynyt salaamaan raskaudet, toimimaan yksin ja selviämään synnytyksistä ilman komplikaatioita. Synnytysten yhteydessä myös hänen henkensä ja terveytensä ovat olleet vaarassa, sanoi jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Seppo Leinonen poliisin ja syyttäjän järjestämässä tiedotustilaisuudessa marraskuun alussa.

Kolme lapsista syntyi naisen nykyisen avioliiton aikana, mutta naisen aviomieskään ei huomannut kuin vuoden 2011 raskauden, jonka nainen kertoi muille päättyneen keskenmenoon. 

Kahden muun raskauden aikana aviomies oli ollut pitkiä aikoja poissa, ja avioliiton vaikeuksien takia he eivät olleet kovinkaan paljon tekemisissä. 

Miksi ruumiit säilytettiin?

Lapset syntyivät kahdessa eri asunnossa. Nainen oli kuljettanut ruumiita usean muuton ajan ja säilyttänyt niitä pakastimessa. Poliisin mukaan nainen ei ole pystynyt kertomaan, miksi hän säilytti ruumiit, eikä haudannut niitä.

Marraskuisessa tiedotustilaisuudessa tutkinnanjohtaja Leinonen lupasi, että vauvat haudataan asianmukaisesti.

Mikä oli lasten kuolinsyy?

Poliisi ei ole halunnut kertoa, miten lapset kuolivat. Lapsille on tehty kuolemansyytutkimus ja sen perusteella poliisi on tulkinnut, että kyse on murhista, ei luonnollisista kuolemista.

Syytteennoston yhteydessä syyttäjä kertoi, että syytteissä on kyse murhista, koska tekotapa on ollut erityisen raaka tai julma.

Mikä oli epäillyn motiivi?

Tärkein kysymys on, miksi lapset kuolivat. Äiti on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. 

- Rikoksesta epäilty ei ole pystynyt kertomaan motiivia teolleen, vaikka haluaisi itsekin sen tietää, Leinonen sanoi marraskuussa. 

Katso tästä koko tiedotustilaisuus marraskuulta:


Lue myös:

    Uusimmat