Oulun seutu korkeasta korkeakoulutyöttömyydestä: "Kasvukeskuksille tyypillistä"

Teknilliset yliopistot epäsuosiossa 2:16

Pohjois-Savo jyräsi muut siinä, kuinka alueen korkeakoulutetut työllistyvät vuosi valmistumisesta 2009 - 2013. Pohjois-Pohjanmaa edustaa häntäpäätä. 

Tuolla kyseisellä ajanjaksolla tarkisteltuna Pohjois-Pohjanmaalla ammattikorkeakoulusta valmistuneiden työttömyys vuosi valmistumisesta oli hieman yli 10 prosenttia. Vain Pohjois-Karjalassa tilanne oli keljumpi.

Asia käy ilmi Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston rakenteellisen kehittämisen työryhmän RAKE-raportista.

Oulun seudulla tukalaa tilaa puolustetaan vetoamalla väestökehitykseen.

– Pohjois-Pohjanmaan väestökehitys on poikkeuksellinen verrattuna useimpiin muihin maakuntiin. Väkimäärä lisääntyy Pohjois-Pohjanmaalla keskimäärin noin 2700 asukkaalla vuosittain korkean syntyvyyden ja positiivisen kokonaismuuton johdosta. Erityisesti Oulun alueen työttömyys on kasvukeskuksille tyypillistä, työvoiman määrä kasvaa muuttoliikkeen ja luonnollisen kasvun johdosta enemmän kuin työpaikkoja syntyy, selventää tilannetta Pohjois-Pohjanmaan palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

TE-toimistossa tunnistetaan kuitenkin ICT-buumin lauhtuminen.

– Alueen kohtaama ICT-alan rakennemuutos ja korkean teknologian yritysten poistuminen alueelta ovat osaltaan vaikuttaneet korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrään. TE-toimisto tarjoaa korkeakoulututkinnon suorittaneille työnhakijoille apua työnhaussa esimerkiksi järjestämällä työnhakuun liittyviä lyhytvalmennuksia, joissa perehdytään työnhaun menetelmiin esim. sosiaalisessa mediassa, jatkaa Tuomikoski.

Töitä Ruotsista?

Jos sekään ei auta, katse suunnataan laajemmalle. 

– Korkeakoulututkinnon suorittaneita kannustetaan etsimään työtä laajemmalta alueelta ja tutkimaan työllistymisen mahdollisuuksia myös esimerkiksi pohjoiselta alueelta – Ruotsista ja Norjasta.

– Työttömyyden pitkittyessä vaihtoehtona voi olla esimerkiksi osallistuminen työvoimakoulutuksena järjestettäviin pk-yritysten kehittämiskoulutuksiin, jossa yritys tarvitsee kehittämishankkeelle tekijää. Kyseisten koulutusten tavoitteena on saattaa korkeakoulututkinnon suorittanut työnhakija ja työllistävä yritys yhteen, kertoo palvelujohtaja

Lue myös:

    Uusimmat