Oulun poliisi listasi turvapaikanhakijoiden murheet: Terveydenhoito tökkii, ruoka "ala-arvoista"

Pitkä matka lääkäriin, yksipuolinen ruoka ja juomaveden hakeminen vessasta. Näistä asioista turvapaikanhakijat kertoivat huolensa Oulun poliisille eilisessä mielenosoituksessa.

Eilen illalla kymmenet turvapaikanhakijat kokoontuivat osoittamaan mieltään Oulun poliisitalon eteen.

Syynä mielenosoitukseen oli ennen kaikkea turvapaikanhakijoiden tyytymättömyys hätämajoituksen oloihin. 

– Pääasia oli ruoka ja sen laatu. Heillä oli näyteannos mukana. Se oli riisiannos, jossa en nähnyt mitään sattumia joukossa. He kertoivat itse, että siinä joskus joku tonnikalan palanen saattaa olla, kertoo apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta Oulun poliisilaitokselta.

Terveydenhoito huolettaa

Karnarannan mukaan osa turvapaikanhakijoista on tyytymättömiä myös siihen, millaista terveydenhoitoa Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä tarjotaan.

–  Siellä on jossain määriin sairaita ihmisiä tässä joukossa. Lähinnä on voitu antaa särkylääkettä vaivaan kuin vaivaan. Hakijoita on käsketty mennä taksilla kaupunkiin lääkärikäyntiä varten. Taksi pitää maksaa itse, eikä kaikilla ole runsaasti rahaa.

Osa turvapaikanhakijoista koki myös, että heille on kerrottu liian vähän esimerkiksi siitä, miten turvapaikkahakemuksia käsitellään Suomessa. Monen mielenosoittajan mielestä tiedostus hätämajoituksesta ja suomalaisesta kulttuurista on ollut heikkoa.

Suomen linjasta kertoi poliisi

Suomen tiukentuva turvapaikkalinja ei vaikuttanut eiliseen mielenosoitukseen. Maahanmuuttovirasto kertoi eilen, että se jäädyttää toistaiseksi päätöksenteon irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla. Irakin ja Somalian turvallisuusarviota päivitetään parhaillaan.

Poliisin mukaan eiliseen mielenosoituksen osallistuneet eivät olleet tietoisia Suomen tiukentuneesta linjasta. He kuulivat asiasta poliisilta. 

"Heillä on oikeus tuoda näkemyksensä esiin"

Oulussa on tällä hetkellä poliisin arvion mukaan tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka odottavat hakemustensa käsittelyä. Poliisin mukaan turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on tullut Oulussa vain vähän ilmoituksia.

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta sanoo, että sosiaalisessa mediassa levitellään huhuja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. Ne ovat alueella kuitenkin osoittautuneet aiheettomiksi.

Karnaranta arvioi, että jotkut lietsovat tahallaan maahanmuuttajavastaista ilmapiiriä levittämällä ulkomaalaisvastaista propagandaa.

Karnaranta toivoo, että keskiviikon mielenosoitus ei kärjistäisi ilmapiiriä entisestään.

– Turvapaikanhakijoiden mielenilmaisu oli heidän oma ratkaisunsa. Heillä on oikeus tuoda esiin näkemyksensä ja omat puutteet näissä olosuhteissa. Toivon, että kansan keskuudessa ymmärrettäisiin, että he haluavat edes kohtuulliset olosuhteet täällä Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja