Oulun insestitapauksen kaltainen tapahtuma voi toistua – "Lain henki ei välity arkeen"

Lastensuojelun ilmoituskäytännöissä tapahtunut merkittävä muutos 7:00

Lastensuojelulakien uudistuksista huolimatta on mahdollista, että Oulun insestitapauksen kaltainen tapahtuma voi toistua, kertoo Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen Huomenta Suomessa.

– On varmasti mahdollista, että että tämä tapahtuma valitettavasti toistuisi. Vaikka meillä on uudistettu lainsäädäntö ja toimintakäytäntöjä, olemme vielä tilanteessa, ettei lain henki välttämättä välity arkeen, hän kertoo.

Uudistuksista huolimatta lastensuojelua vaivaavat Heinosen mukaan yhä kiire, isot asiakasmäärät sekä paine, jonka seurauksena ei aina voida pysähtyä tarkastelemaan yksittäisiä asiakastilanteita.

Lastensuojelun arki on myös hyvin ennakoimatonta, sillä pitkäaikaisten ja suunniteltujen asiakassuhteiden lisäksi asiakkaiksi tulee äkillisesti hyvin kiireellisiä tapauksia, jotka pitää hoitaa muiden töiden ohella.

"Lastensuojelua vaivaa edelleen kiire ja isot asiakasmäärät" 7:57

Kaikkialla maassa lastensuojeluilmoituksia ei pystytä käsittelemään ja yhteyttä asiakasperheeseen ottamaan lain vaatimissa aikarajoissa.

Leinosen mukaan lastensuojelun haasteissa kyse on myös kiirettä suuremmista rakenteellisista ongelmista. Palveluita tulisi hänen mukaansa kehittää siten, ettei perheitä vain lähetetä lastensuojelun asiakkaiksi, vaan kyseessä olisi laajempi yhteistyö viranomaisten välillä.

Heinosen mukaan tiedon saanti lasten tilanteesta on hankalaa. Lasten tilannetta koskeva tieto on pirstoutunut eri viranomaisille, mikä vaikeuttaa kokonaiskuvan saamista.

Lue myös:

    Uusimmat