Oulaisiin aletaan rakentamaan 168-metrisiä tuulivoimaloita – vastaavanlainen jouduttiin räjäyttämään maan tasalle Saksassa

Oulaisiin aletaan keväällä 2024 rakentaa tuulivoimatorneja. Saman suunnittelijan Nordnexin jättivoimala jouduttiin räjäyttämään Saksassa. Nordexin mukaan rakennevauriot johtuivat alihankkijan virheistä.

Saksassa Jüchenissä, Nordheim-Westfalenin osavaltiossa räjäytettiin marraskuussa 164 metriä korkea tuulivoimala. Nordexin suunnitteleman jättivoimalan lavat ylsivät korkeimmillaan peräti 239 metrin korkeuteen.

Räjäytyksen syynä olivat voimalan betonista ja teräksestä valmistetun rungon vakavat ongelmat, jotka aiheutuivat rakennusvirheistä. Asiasta uutisoi saksalainen Spiegel.

Vertailun vuoksi Tampereen Näsinneulan näkötornin huippu yltää 168 metriin.

Voit katsoa videon räjäytyksestä alta. Mikäli upotus ei toimi, voit katsoa videon suoraan YouTubesta.

Räjäytetty turbiini oli samanlainen kuin syksyllä 2021 samassa osavaltiossa Halternissa Ruhrin alueella romahtanut tuulivoimala. Halternin voimala tuhoutui romahduksessa täysin. Voimalan romahdettua Nordex pysäytti yhteensä 18 samanlaista tornia Saksassa.

Myös Jüchenin tuulipuiston voimalat poistettiin käytöstä turvallisuussyistä ja yhdessä Jüchenin voimaloiden torneista havaittiin vaurioita. Vaurioitunutta tuulivoimalaa ei voitu purkaa osittain turvallisuusuhkien vuoksi, joten se päätettiin räjäyttää. Tuulipuiston muut viisi voimalaa puretaan vaiheittain. Jüchenin voimalat oli määrä luovuttaa toiminnanharjoittajille vuoden 2021 lopussa, mutta luovutusta ei koskaan tehty.

Purettavista voimaloista puretaan ensin pääkomponentit ja teräksestä valmistettu tornin yläosa, jonka jälkeen tornin alempi, betonista valmistettu betoniosa räjäytetään. Purettavien voimaloiden tilalle rakennetaan uusia voimaloita.

4:06
Ennätysvuosi: Suomeen nousee yli 300 uutta tuulivoimalaa – näin se vaikuttaa sähköntuotantoon

Voimaloiden suunnittelija Nordex on ilmoittanut Halternissa tapahtuneen romahduksen syyksi tornin betoni-teräsrakenteen heikot kohdat. Tornin valmistuksesta ja pystytyksestä vastasi Nordexin alihankkija, jonka kanssa yhtiö on kertonut sittemmin lopettaneensa yhteistyön.

Nordex on myynyt korkeita betoni-teräsrakenteisia tuulivoimaloita myös Suomeen. Marraskuussa uutisoitiin Nordex Finlandin tehneen Lujabetonin kanssa sopimuksen 25 voimalan rakentamisesta Oulaisiin.

Voimaloiden tornin korkeus on 168 metriä ja lapojen pyörähdyshalkaisija 163 metriä. Tornin alaosa 100 metriin asti on betonia, yläosa terästä. Rakentaminen on määrä aloittaa vuonna 2024.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja