Otteita Obaman virkaanastujaispuheesta

Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa. Hänestä tuli maan ensimmäinen musta presidentti.

Virkaanastujaispuheessaan Obama korosti, että Yhdysvallat on valmis astumaan takaisin maailman johtoon. Talouskriisin presidentti muistutti olevan ahneuden ja vastuuttomuuden seurausta, eikä kansakunnalla ole hänen mukaansa varaa enää suosia vain niitä, jotka ovat menestyneet.

- Tänään sanon teille, että haasteet, joita kohtaamme ovat todellisia, vakavia ja niitä on monta. Me emme voita niiitä helposti tai lyhyessä ajassa. Mutta me voitamme ne.

- Talouden tilanne vaatii toimintaa, rohkeaa ja ripeää. Ja me toimimme.

Obama myös ojensi kätensä islamilaiselle maailmalle todeten, että Yhdysvallat on valmis uuteen alkuun muslimien kanssa.

Obama vannotti, että Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Irakista ja auttaa rauhan syntymistä Afganistanissa. Hän kuitenkin varoitti terroristeja siitä, että terrorismia kohtaan yhdysvallat on edelleen armoton.

- Meidän henkemme on vahvempi (kuin teidän) ja sitä ei voi murtaa. Ette voi voittaa meitä, me lyömme teidät.

- Maamme on sodassa väkivallan ja vihan verkostoa vastaan. Ahneus ja vastuuttomuus ovat heikentäneet talouttamme. Koteja ja työpaikkoja on menetetty, yrityksiä suljettu. Terveydenhoito maksaa liikaa, koulumme jättävät monet pulaan. Saamme jatkuvasti lisää todisteita siitä, miten käytämme energiavaroja vihollisiamme vahvistaen ja planeettaamme uhaten, Obama jyrisi.

Obamaa ennen virkavalan vannoi varapresidentti Joe Biden. Biden on entinen senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Delawaren senaattori.

Kaupungissa arvellaan olevan liki kaksi miljoonaa ihmistä seuraamassa virkaanastujaisia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat